Ange ditt sökord

Traditionella könsroller i hemmet bidrar till att kvinnor fortfarande är de som är mest stressade i jultider. Foto: Shutterstock

Traditionella könsroller i hemmet bidrar till att kvinnor fortfarande är de som är mest stressade i jultider. Foto: Shutterstock

En av fem känner julstress – och särskilt en grupp är drabbad

Av årets alla månader är december den i särklass mest stressiga, det visar en ny studie. Och det märks tydligt vilken grupp som är mest stressad.

Annons:

Studien har genomförts av Novus på uppdrag av Skandia.

Tydlig ojämlikhet

I studien uppgav en av fem att de känner sig stressade inför julen – och skillnaden var stor mellan gruppen av män och kvinnor som besvarade studien.

Av männen uppgav 14 procent att de kände en generell stress inför julen och motsvarande siffra för kvinnor var hela 27 procent.

Ansvaret hamnar snett

En anledning till de stora skillnaderna tycks vara att trots att Sverige är ett relativt jämställt land jämfört med andra så kvarstår gamla könsroller i samband med jul. I familjer tar kvinnan fortfarande mer ansvar i hemmet och mycket av planeringen görs mer av kvinnor än av män. Detta bidrar till att stressen ökar för familjerna och särskilt då kvinnor.

Undersökningen har besvarats av totalt 1 000 personer och 19 procent av de tillfrågade uppgav att det mest stressande är förberedelser av julklappar, städning, pynt och julmat. 12 procent uppgav också att de var oroliga över ekonomin och att pengarna inte skulle räcka till under jul.

Tips för att undvika julstressen

Det finns några konkreta tips för att undvika den värsta julstressen.

  1. Handla julklappar tidigt. Det är många som lägger ner både tid och pengar på julklappar. Inte nog med att det kan vara svårt att hitta presenter till alla man tänkt ge till, utan jobbar man så blir det lätt att man skjuter julklappshandlandet till dagarna innan julafton. Har man varit ute och handlar dessa dagar så vet man att många gör på detta vis och många gånger är det otroligt stressigt att handla klappar just dagarna innan. För att undvika detta bör man handla julklapparna tidigt. Varför inte redan nu? Julen ska inte vara stressigt på grund av att man måste handla en massa presenter. Så gör det i god tid nu så kan du njuta av julen resten av tiden. Många föredrar att handla på nätet där man i lugn och ro kan köpa sina klappar hemma från soffan.
    Gör inte allt själv
  2. Det är många godsaker man brukar vilja ha på sitt julbord. Är man själv den som brukar vara värd under julafton så kanske man brukar få göra väldigt mycket själv. Du kanske får stå ända in på småtimmarna och koka julskinka, lägga in sill och så vidare dagarna innan julafton. Det behöver dock inte vara så. Känner du att du inte får tid så kan man alltid köpa färdiga produkter. Idag kan man köpa färdigkokta julskinkor som man bara behöver griljera lite lätt i ugnen. Varför stå själv och koka skinkan om man nu känner att man inte har tid? Visst det blir kanske lite dyrare, men många gånger kan det verkligen vara värt det. Sen kan du ju alltid be någon av dina gäster att ta med sig ett par rätter till julbordet. Då blir det som ett litet knytkalas.
  3. Planera in tid för aktiviteter. Även om man har fullt upp så finns det säkert en hel del julaktiviteter man vill hinna med. Då kan det vara en god ide att faktiskt planera in dessa så att du helt enkelt tar dig tid. Planera in att ni ska klä granen nästa lördag, eller att du ska baka lussekatter med barnen nu på tisdag. Ta dig tid helt enkelt.

Sist men inte minst så se till att njuta av den här tiden. Ta dig tid till att umgås med nära och kära. Baka med din familj, se på julfilmer tillsammans. Julen passerar så snabbt så det gäller att passa på att njuta av den.

Annons:

Källor:

TT/Skandia/Novus/http://personligutvecklingcentrum.se/

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: