Ange ditt sökord

Per Elofsson är en av Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna. Foto: Shutterstock

Per Elofsson är en av Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna. Foto: Shutterstock

Per Elofsson om vägen tillbaka efter stroken

Per Elofsson var på toaletten när det small till. Dagen efter vaknade den före detta skidstjärnan Per Elofsson upp förlamad. Nu berättar han i tv-programmet "Helt sjukt" om den långa, mödosamma vägen tillbaka efter stroken.

Annons:

– Klart man känner att man är lite tilltufsad, men att kunna bli så här bra hade jag inte en tanke på, säger han.

Ett år sen livet vändes upp och ner

Han är en av Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna, med bland annat tre individuella VM-guld, ett OS-brons och två totalsegrar i världscupen. Per Elofsson var idolen som förknippades med stålfysik och sund livsstil. Ändå drabbades han av en stroke, endast 41 år gammal. Nu har det gått ett år sen livet vändes upp och ner – och han berättar öppenhjärtigt om händelsen i TV4:s program “Helt sjukt”.

Han hade gått på toaletten på övervåningen innan han skulle skjutsa sin son till innebandyträningen. Då small det till.

– Helt plötsligt märker jag hur jag börjar se dubbelt. Min första tanke var att det kanske var ögonmigrän som jag haft några gånger tidigare. Men det blev bara värre och värre.

Elofsson tog sig ut från badrummet, men kom inte längre än så. På golvet utanför var han tvungen att lägga sig ned och han hade börjat få problem med synen.

– Jag förstod att någonting inte stämde och jag minns att jag ropade till min familj att ringa 112. Ambulanspersonalen fick bära ned mig för trappan och när jag kom in till sjukhuset var jag nästan helt borta.

Hade drabbats av en stroke

Per Elofsson genomgick en mängd undersökningar akut. Den inledande röntgen visade inget, men dagen efter gjordes en skiktröntgen och läkarna kunde konstatera att han drabbats av en stroke.

– Men då var det försent. Jag vaknade upp på morgonen och var förlamad. Hela höger sida uppifrån och ned var borta, förlamad. Jag har haft min kropp som ett arbetsverktyg i stort sett hela livet. Och helt plötsligt var kroppen emot mig, säger han i “Helt sjukt”.

Medfött fel i hjärtat

I programmet konstaterar läkaren Mikael Sandström hur extremt ovanligt det är att en 41-årig elitmotionär – som ätit nyttigt och aldrig rökt drabbas av en stroke.

– Per var bara 41 år, han röker inte, han är inte överviktig och har inte diabetes så det här är ett väldigt undantagsfall.

Orsaken till stroken visade sig vara ett medfött fel i hjärtat.

– Läkarna såg att jag hade ett litet hål i mitt hjärta. Det gjorde att blodet gick en annan väg genom hjärtat, eftersom kammaren inte hade slutit sig helt. Och det ledde till att en propp av koagulerat blod bildades, det var den som gick hela vägen upp till huvudet, berättar Per Elofsson i “Helt sjukt”.

Stor omställning

För den före detta elitidrottsmannen innebar stroken en stor omställning i hans vanligtvis aktiva liv.

– Man har haft kroppen som ett verktyg, det är den som tagit en framåt och som man förlitat sig på. Och så vänder det bara. Då funderar man på om det är så här man ska leva resten av livet.

I dag är han så gott som återställd.

– Klart man känner att man är lite tilltufsad. Och jag kan fortfarande känna mig trött. Men att kunna bli så här bra hade man inte en tanke på, säger han i ”Helt sjukt”.

Programmet Helt sjukt med Per Elofsson sänds i TV4 klockan 21.00 på torsdag 3 oktober och kan även ses på TV4 Play.

Fakta stroke

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Den vanligaste orsaken till stroke är hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall. Varje år drabbas cirka 26 000 personer av stroke i Sverige – 7 000 dör och omkring 100 000 personer lever med sviterna av stroke.
Cirka 10 000 personer drabbas av ett varningstillstånd för stroke, som kallas TIA (transitorisk ischemisk attack).

En hjärninfarkt orsakas av en blodpropp som täpper till något av hjärnans blodkärl och stoppar eller kraftigt hämmar blodförsörjningen till de nervceller som normalt får sitt blod via det kärlet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: