Ange ditt sökord

Förutom att kosta det globala samhället stora summor varje år väntas antalet tobaksrelaterade dödsfall öka om ingenting görs. Foto: Shutterstock

Förutom att kosta det globala samhället stora summor varje år väntas antalet tobaksrelaterade dödsfall öka om ingenting görs. Foto: Shutterstock

Dyster prognos för framtiden – antalet tobaksrelaterade dödsfall väntas öka

I en färsk studie konstaterar Världshälsoorganisationen WHO att allt tyder på att antalet tobaksrelaterade dödsfall kommer att öka framöver samtidigt som rökning konstar den globala ekonomin över 1 000 miljarder dollar årligen.

Annons:

Studien är framtagen i samarbete med Nationella cancerinstitutet i USA.

Dödar sex miljoner människor årligen

Studien ger dystra siffror för framtiden samtidigt som den konstaterar att tobak redan idag dödar totalt sex miljoner människor årligen. År 2030 räknar man med att siffran på antalet tobaksrelaterade dödsfall nämligen kommer att ha ökat från dagens sex miljoner till åtta miljoner årligen.

80 procent av dödsfallen väntas ske i låg- och medelinkomstländer.

Kostar stora summor varje år

Förutom att orsaka många dödsfall belastar också rökning den globala ekonomin med astronomiska summor varje år.

Enligt studien ligger den summan på 1 000 miljarder per år just nu.

Går att förebygga – men regeringarna måste göra mer

Allt är dock inte hopplöst, av alla dödsorsaker i världen är tobak den som har störst möjlighet att förebyggas. Problemet som WHO pekar ut är att regeringar runt om i världen gör för lite för att minska rökningen, detta trots att man ser att kostnaderna springer iväg. 

Orsaken till att man satsar lite på tobaksprevention tros vara att att världens regeringar är rädda för de ekonomiska effekterna tobakskontroll kan ha, en rädsla som WHO menar är obefogad. WHO uppmanar istället till handling för att bromsa såväl antalet dödsfall som kostnader.

Förslag på åtgärder från WHO:

  • Högre tobaksskatt
  • Högre tobakspriser
  • Mer och heltäckande rökförbud
  • Omfattande förbud mot tobaksreklam
  • Mer framträdande varningsbilder på tobaksprodukter

Angående höjd tobaksskatt skulle WHO vilja se att dessa intäkter går till att bekosta såväl massmediakampanjer mot rökning som bättre och starkare stöd för den som vill sluta röka.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: