Ange ditt sökord

Enligt tidigare forskning är det synsinnet som dominerar och påverkar vad vi uppfattar med andra sinnen. Men nu omprövas den bilden. Foto: Shutterstock

Enligt tidigare forskning är det synsinnet som dominerar och påverkar vad vi uppfattar med andra sinnen. Men nu omprövas den bilden. Foto: Shutterstock

Ditt mest dominanta sinne – kanske inte det du tror

Synen har länge ansetts vara det mest dominanta av våra sinnen men ny forskning pekar i stället på att det är ett annat sinne som kan dominera synsinnet.

Annons:

Det avslöjar en ny studie gjord av forskare vid Stockholms universitet.

Doftsinnet kan dominera synsinnet

Enligt tidigare forskning är det synsinnet, alltså det vi ser, som dominerar och påverkar vad vi uppfattar med andra sinnen. Men nu omprövas den bilden.

Forskare vid Stockholms universitet har nämligen funnit att doftsinnet i själva verket kan dominera synsinnet. 

Presenterades för dofter och bilder

I forskningsstudien presenterades deltagarna för dofter och bilder som föreställde blommor och frukter, som doften av syrén och bilden av ett päron. Efter ett par sekunder fick de klassificera antingen doften eller bilden som blomma eller frukt. Ibland var bilder och dofter samstämmiga, men ibland kom de från olika kategorier.

Med hjälp av deltagarnas reaktionstider och hjärnaktivitet kunde forskarna mäta hur mycket svårare det blev att genomföra uppgiften när bilderna och dofterna inte hängde ihop.

Dofter påverkar bearbetning av synintryck

Resultaten visar att distraherande dofter hade stor påverkan på deltagarnas förmåga att snabbt kategorisera bilder. Distraherande bilder hade däremot inte en lika stor påverkan på förmågan att bestämma dofter. Forskarna tolkar detta som att doftsinnet dominerar, alltså har stor inverkan på bearbetningen av synintryck.

– Dofter verkar ha en stark förmåga att distrahera oss, säger Thomas Hörberg vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet och den som lett studien.

Kan avslöja varför vissa är mer känsliga än andra

Mätningarna av deltagarnas hjärnaktivitet visade på samma sätt att när bilder skulle kategoriseras samtidigt som deltagarna kände en distraherande doft fick hjärnan jobba hårdare för att bortse från doften.

– Forskning om hur olika sinnesintryck ”tävlar” om vår uppmärksamhet kan leda fram till nya metoder för hur vi kan förstå varför vissa människor är känsliga för störande dofter eller ljud, säger Thomas Hörberg. 

Annons:

Stockholms universitet  Vetenskaplig artikel: Olfactory influences on visual categorization: Behavioral and ERP evidence. Thomas Hörberg, Maria Larsson, Ingrid Ekström, Camilla Sandöy och Jonas Olofsson. Cerebral Cortex. Artikeln var först publicerad på Stockholms universitets webbplats.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: