Ange ditt sökord

Jordgubbar är rika på en rad hälsonyttiga ämnen. Foto: Shutterstock

Jordgubbar är rika på en rad hälsonyttiga ämnen. Foto: Shutterstock

Den nyttiga jordgubben

Vi svenskar älskar våra jordgubbar. Varje år odlas under den svenska säsongen 15 000 ton jordgubbar. De populära röda bären är rika på C-vitamin och innehåller bland annat folat och antioxidanter som är nyttiga för hälsan.

Annons:

De jordgubbar som finns i Sverige kommer ursprungligen från en vild nordamerikansk jordgubbe. Under medeltiden kallad vi jordgubbarna för “jordbär” och man tror att det är därifrån namnet jordgubbe kommer även om man inte kan säga med säkerhet hur det blev “gubbe” istället för “bär”. I såväl Norge som Danmark heter de fortfarande jordbär.

Mineralrika bär

De nordamerikanska jordgubbarna som våra jordgubbar härstammar från var större och sötare, det innebär dock inte att våra jordgubbar inte smakar gott och är rika på olika nyttiga ämnen.

Man räknar att jordgubbarna innehåller fem mikrogram K-vitamin per 100 gram. K-vitaminet har i studier visat sig vara viktigt för bland annat benbildning, immunsystem och blodkärl. Andra livsmedel som innehåller K-vitamin är till exempel broccoli och spenat. 

Behovet av K-vitamin anges till cirka 1 µg per kg kroppsvikt, rekommenderat dagligt intag av K-vitamin (varierar med ålder och kön):

  • Män: 80 µg
  • Kvinnor: 65 µg

Vid behandling med blodförtunnande läkemedel bör man vara försiktig med intaget av vitamin k med tanke på risken för att vitaminet motverkar läkemedlets effekt. Dock innehåller, enligt Livsmedelsverket, jordgubbar en så liten mängd att det inte utgör något problem för dig som äter blodförtunnande läkemedel.

C-vitamin och mangan 

Jordgubbarna är även även rika på C-vitamin och mangan. 

C-vitamin har betydelse för kroppens bindväv som stäker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin, eller Askorbinsyra, är en organisk syra och antioxidant. Vitaminet hjälper vår kropp att ta upp järn och skyddar även fettämnen i kroppen från att oxidera. Andra födoämnen som innehåller höga halter av C-vitamin är bland annat potatis, grönsaker, paprika och citrusfrukter. Man har gjort studier som bland annat skvallrar om att C-vitamin skulle kunna ha betydelse vid såväl Alzheimerssjukdom som förkylningar. 

Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin (varierar med ålder och kön):

  • Vuxna: 75 mg
  • Gravida: 85 mg
  • Ammande: 100 mg

Ämnet mangan har betydelse vid utvecklingen av brosk, benstomme och leder. Idag vet man inte till fullo manganets roll som näringsämne för oss människor. Mangan transporteras i kroppen av transferrin och deltar i omsättningen av kolhydrater och fetter, cellens försvar mot fria radikaler samt produktionen av thyroxin, sköldkörtelns viktigaste hormon. Förutom i jordgubbar finns mangan i bland annat ris, nötter, havregryn och rödbetor. 

Rekommenderat dagligt intag av mangan (varierar med ålder och kön):

  • Män: 2,3 mg
  • Kvinnor: 1,8 mg

Antioxidanter i jordgubbar

Förutom att innehålla C-vitamin och mangan innehåller jordgubbar även fibrer, jod, kalium, folat, B2- vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar.

Jordgubbar är också rika på antioxidanter, till exempel antocyaniner som sägs ha en antiinflammatorisk effekt. Också C-vitamin, mangan och koppar räknas som antioxidanter. Det är inte bara själva jordgubben som innehåller antioxidanter utan även bladen.

Allergi mot jordgubbar

Det finns en risk att jordgubbarna, och dess blad, orsakar allergiska reaktioner. Särskilt vanligt är det hos barn. 

Vanligt förekommande är att man får eksem och klåda av jordgubbarna. Upplever man det eller ser den reaktionen hos barn så ska man vara försiktig med att äta jordgubbar.

Smultron och jordgubbsträd

Smultron är en sorts jordgubbe och det finns något som kallas för “smulgubbe”. Det är en korsning mellan smultron och jordgubbar som kan uppstå i naturen.

Det finns även ett jordgubbsträd som kan bli upp till tolv meter. Trädet är dock inte besläktat med jordgubbsplantan. Jordgubbsträdets bär liknar jordgubbar men trädet är istället släkt med blåbär. Jordgubbsträdet finns i Nord- och Centralamerika samt i medelhavsområdet.

(Källa: Nyfiken Vital, Vitaminsidan)

Mer läsning:

 

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: