Ange ditt sökord

D-vitamin kan du bland annat få i dig via fet fisk som lax. Foto: Shutterstock

D-vitamin kan du bland annat få i dig via fet fisk som lax. Foto: Shutterstock

D-vitamin kan minska dödlighet i hjärt-kärlsjukdom

När man granskade de påstådda hälsoeffekterna av D-vitamin fann forskarna att det i många gånger inte fanns vetenskapliga belägg för påståendena. Förutom i vissa fall.

Annons:

Det är brittiska forskare som har gått igenom ett stort antal påstådda hälsoeffekter med just D-vitamin och funnit brist på vetenskapligt stöd i majoriteten av påståendena. 

Saknar gediget vetenskapligt stöd

Hälsofördelarna med D-vitamin sägs vara många, bland annat sägs D-vitamin förebygga exempelvis benskörhet. Men när forskarna granskade många av dessa påstådda hälsofördelar närmare fann man en stor brist på gediget vetenskapligt stöd.

Gediget vetenskapligt stöd innebär att man kan visa hälsofördelarna genom inte bara en utan flera, och olika, välgjorda studier. I en av två genomgångar som publicerats i British Medical Journal skriver forskarna bakom genomgången att av 137 påstådda hälsoeffekter som var relaterade till D-vitamin så var det endast 10 hälsoeffekter som hade undersökts grundligt ur ett vetenskapligt perspektiv.  

Otillräckligt studerade

Forskarna som gjorde genomgången av de påstådda hälsoeffekterna menar att effekterna av D-vitamin är otillräckligt studerade. 

För att verkligen kunna verifiera att D-vitamin skulle kunna förebygga sjukdomar behövs mer forskning.

Vissa belägg 

Något man faktiskt fann vetenskapligt stöd för i sin genomgång var att tillägg med vitamin D3 skulle kunna minska risken för dödlighet i bland annat hjärt- kärlsjukdom och cancer hos äldre människor. 

För att använda detta i praktiken behövs dock ytterligare forskning för att få fram vilka doser som ska rekommenderas och även vilka doser som är säkra att ta. 

Källa: Theodoratou, E., et al. Vitamin D and risk of cause specific death: systematic review and meta-analysis of observational cohort and randomised intervention studies. British Medical Journal 2014. Doi:10.1136/bmj.g2035. Chowdhury, R., et al. Vitamin D and multiple health outcomes: umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational studies and randomised trials. British Medical Journal 2014. Doi: 10.1136/bmj.g1903)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: