Ange ditt sökord

Hygienhypotesen bygger på att det kan vara bra att utsättas för lite smuts. Foto: Shutterstock

Hygienhypotesen bygger på att det kan vara bra att utsättas för lite smuts. Foto: Shutterstock

Därför skyddar lantliv mot astma

Nu har forskarna tagit reda på varför den som växer upp på bondgård får ett bra skydd mot astma.

Annons:

Bkom upptäckten ligger en grupp europeiska forskare som nu har publicerat resultaten av forskningen i tidskriftn Science.

Rester av bakterier

När forskarna studerade hur det kommer sig att barn som växer upp på bondgård får ett bättre skydd mot astma upptäckte man att förklaringen låg i det damm som finns på bndgårdar.

I dammet fann forskarna rester av bakterier, bakterier som visade sig sätta igång en reaktion i lungorna. Reaktionen i lungorna bidrar till att skydda mot allergisk astma.

Bra att utsättas för lite smuts

Forskarna bekräftar även den så kallade “hygienhypotesen” i sin studie. Hygienhypotesen bygger på att det kan vara bra att utsättas för lite smuts, något som Eva Sverremark- Ekström , allergiforskare och professor vid Stockholms Universitet, bekräftar i en kommentar till Sveriges Radio. Eva Sverremark-Ekström tycker inte att man ska sluta städa men bakteridödande medel kan man undvika.

Eva Sverremark-Ekström säger också till radion att den nya studien bidrar med en ny pusselbit hur sambandet ser ut mellan livet på bondgården och minskad risk att utveckla allergisk astma.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: