Därför känner sig svenska män ensamma

Därför känner sig svenska män ensamma

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2016-11-22
Uppdaterad: 2020-02-18
Författare: Moa Järefäll

Svenska män känner sig ensamma. Enligt de själv beror det på att de umgås för lite med vännerna eller att de har för få vänner.

Det visar underökningen Friends First som gjordes av undersökningsföretaget GfK Norm på uppdrag av Viking Line. Undersökningen gjordes i samband med Internationella mansdagen den 19 november.

6 av 10 upplever ensamhet

Undersökningen har kartlagt hur svenska män ser på vänskap och det sociala livet. Resultatet visar att 6 av 10 män med jämna mellanrum har känt sig ensamma. 

En orsak till att svenska män ibland upplever känslor av ensamhet är för att de inte har en tillräckligt stor vänskapskrets, något som tre av tio män uppger som anledning. 

Vill umgås mer med vännerna

För de män som har barn prioriteras familjelivet, vilket gör att vänskapsrelationerna blir lidande. Nästan hälften av papporna (46 procent) uppger att de umgås mindre med sina vänner sedan de skaffade barn. 73 procent har även lämnat en tillställning tidigare än de velat för att åka hem och ta hand om barnen. En av sex säger dig dessutom ha tappat en eller flera vänner i samband med att de fått barn.

Det betyder dock inte att de inte vill umgås med sina vänner, tvärtom. Enligt undersökningen vill hela 64 procent av de svenska männen umgås mer med sina vänner än vad de gör idag. Men, speciellt när man har barn, är det svårt att avsätta kvalitetstid med kompisarna. 

Om undersökningen

1 000 respondenter deltog i undersökningen. Resultatet är statistiskt och riksrepresentativt säkerställt.

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress