Ange ditt sökord

C-vitamin som behandling mot Alzheimers

C-vitamin som behandling mot Alzheimers

Forskare upptäckte i en studie att C-vitmain skulle kunna användas till att tidigt behandla den plack som bildas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

Annons:

Bland de cirka 150 000 svenskar som drabbats av demenssjukdom utgörs cirka 60% av personer som har den allra vanligaste formen, Alzheimers sjukdom*. Man kan drabbas av Alzheimers i åldern 40-65 men vanligast är att personer över 65 får diagnosen och då främst kvinnor. Forskarna kan ha hittat en metod att behandla Alzheimers, med C-vitamin.

Klumpar av plack

När man har Alzheimers sjukdom dör hjärncellerna snabbare än normalt. Orsaken till detta heter amyloida plack som består av felveckade proteiner. Placket orsakar att nerverna i hjärnan dör och allra först drabbas minnescentrum.

Varför nervcellerna dör vet man fortfarande inte, däremot läggs det relativt mycket forskning på området kring demenssjukdomar och det är i det forskningsområdet som forskare vid Lunds universitet upptäckte en ny funktion för C-vitamin.

C-vitamin som behandling

När forskarna använde C-vitamin vid behandling av hjärnvävnad från möss som hade Alzheimers upptäckte man att förstadiet till plackbildningen löstes upp. Man kunde alltså se att C-vitamin påverkade de amyloida placken.

Ett annat fynd man upptäckte, berättar en av forskarna, Katrin Mani, docent i molekylär medicin vid Lunds universitet, var att C-vitaminen inte behövde komma från färsk frukt. I försöken såg man att C-vitamin från till exempel juice som fått stå över natten fungerade lika bra.

Kontroversiellt resultat

Att säga att C-vitamin har en positiv effekt på Alzheimers sjukdom är kontroversiellt säger Karin Mani i ett uttalande. Det man kan använda de nyvunna resultaten till är dock att öppna för nya möjligheter inom demensforskning, eventuellt skapa förutsättningar med nya behandlingsmetoder och även se C-vitaminets möjligheter.

Den forskning som finns koncentreras på behandling eftersom det inte finns något botemedel mot Alzheimers och det faktum att antioxidanter har en skyddande effekt mot olika sjukdomar som förkylning till hjärtinfarkt och även demenssjukdom har varit känt sedan tidigare och man hoppas nu att de nya resultaten kan användas i framtiden.

*Källa: Alzheimers.nu

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: