Ange ditt sökord

Annons:

Alzheimers

När minnet sviker
20 september, 2016 Hjärnan & Nerver

När minnet sviker

Att som anhörig se någon nära förlora minnet och andra vitala förmågor är smärtsamt. Sedan tillkommer samhällskostnaderna för demenssjukdom som i Sverige uppskattas till 50 miljarder årligen.

Annons:
Annons:
Förebygg demens med aktivitet
16 januari, 2021 Hjärnan & Nerver

Förebygg demens med aktivitet

Demens är en störning av vissa hjärnfunktioner och en allt större sjukdomsgrupp. Minnesförlust, sämre omdöme och svårt med språket kan vara några av de första symtomen. Vid 85 års ålder har så många som 30-50 procent utvecklat demens. Det kommer alltmer forskning som tyder på att man kan förebygga detta genom att vara fysiskt och socialt aktiv och genom att ägna sig åt mentalt stimulerande aktiviteter.

Svårare att upptäcka demens tidigt
12 mars, 2014 Hjärnan & Nerver

Svårare att upptäcka demens tidigt

Om mormor är glömsk, betyder det att hon kommer att bli dement? Minnesstörningar är numera ett av få symtom som kan visa vilka 70-åringar som riskerar att utveckla demens. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:
Minskad risk för demens tack vare kaffe
12 mars, 2014 Mat & Vitaminer

Minskad risk för demens tack vare kaffe

Kaffedrickande i medelåldern kan minska risken för demens/Alzheimers sjukdom (AD) senare i livet. Detta konstaterar den finska studien ”Riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, åldrande och demens” som publiceras i januarinumret av Journal of Alzheimer’s Disease.

Demens – mer än glömska
23 mars, 2018 Hjärnan & Nerver

Demens – mer än glömska

Demens är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar i hjärnan som alla orsakar minnesproblem. I takt med att vi blir äldre lever allt fler människor med någon form av demens.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: