Ange ditt sökord

Med kampanjen

Med kampanjen "Go for gold" rekommenderar FSA att man vid brödrostning ska sikta på att brödet får en gyllene färg och inte rostas för hårt. Foto: Shutterstock

Brittiska livsmedelsverket: Undvik hälsofara – rosta brödet rätt

Brittiska motsvarigheten till livsmedelsverket, Food Standards Agency (FSA) går i en ny kampanj ut och informerar om hur man undviker ämnet akrylamid i bland annat chips, rostat bröd och stekt potatis.

Annons:

Varningen baseras på en ökad misstanke om att akrylamid kan kopplas till förhöjd risk för cancer.

Omdebatterat ämne

Att akrylamid, som bland annat återfinns i rostat bröd och olika former av tillredd potatis som chips, pommes frites och stekt potatis, kan vara farligt blev föremål för debatt för ett antal år sedan. Anledningen var att det internationellt gick ut ett larm om att akrylamid kunde vara farligt, ett larm som då baserades på försök med råttor som då fick i sig väldigt stora mängder av ämnet. Det ledde till att många ifrågasatte både studierna och även larmet.

På senare tid har man däremot kunnat säkerställa att det faktiskt kan finnas ett samband mellan akrylamid och cancer, något som även svenska Livsmedelsverket står bakom. Livsmedelsverket skriver bland annat på sin hemsida att för mycket akrylamid under lång tid skulle kunna orsaka cancer.

Ny kampanj

Brittiska motsvarigheten till livsmedelsverket, FSA, anser att brittiska medborgare konsumerar alltför mycket mat som innehåller ämnet akrylamid. FSA konstaterar att även om det inte är vetenskapligt bevisat så ger akrylamid “antagligen” en förhöjd cancerrisk hos människor. 

Det är med bakgrund av detta som man nu går ut med en kampanj där man varnar för livsmedel som innehåller mycket stärkelse. 

“Go for gold”

Allra störst effekt när det kommer till livsmedel med stärkelse och akrylamid kommer från potatis. Till tidningen The Guardian säger Cath Mulholland på FSA att den som lever på chips och bränt rostat bröd har en farligare diet än den som äter mer hälsosamt. Även FSA inte anser att risken är hög är den samtidigt högre “än vad som är komfortabelt”. 

Med kampanjen “Go for gold” rekommenderar man därför att när man tillagar mat som innehåller stärkelse, det vill säga steker eller rostar, ska man som konsument sikta på att livsmedlet ska få en gyllene färg och inte överstekas eller rostas för hårt. I dagsläget finnns inga gränser för hur mycket akrylamid som livsmedel får innehålla men från FSA rekommenderar man att hellre koka, ånga eller värma maten i mikrovågsugn. Ett annat råd från FSA är att inte förvara rå potatis i kylen om man har tänkt steka den då man misstänker att detta ökar halten av akrylamid. 

Fakta: Livsmedelsverkets rekommendationer

Så minskar du mängden akrylamid du får i dig:

  • Ät varierat. Då minskar risken att få i sig skadliga halter av något ämne.
  • Ugnsbaka/fritera/grädda/rosta potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: