Ange ditt sökord

Enligt Barncancerfonden är ökningen ett stort steg eftersom att det är den största ökningen sedan början av 1990-talet. Foto: Sahlgrenska

Enligt Barncancerfonden är ökningen ett stort steg eftersom att det är den största ökningen sedan början av 1990-talet. Foto: Sahlgrenska

Barncancerfonden: Fler barn överlever cancer

Antalet barn som överlever cancer har de senaste åren ökar vilket innebär att färre familjer får ett dödsbesked.

Annons:

Det konstaterar Barncancerfonden i sin mätning.

“Fantatisk utveckling”

Barncancerfondens mätning görs i femårsperioder och visar att de senaste åren har antalet barn som överlever barncancer ökat från 80 till 85 procent. I praktiken innebär det att det är 15 familjer färre som får ett dödsbesked.

– Det har skett en fantastisk utveckling, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Enligt Kerstin Sollerbrant är ökningen ett stort steg eftersom att det är den största ökningen sedan början av 1990-talet.

– För 50-60 år sedan var det närmare en dödsdom att få ett besked, så det har skett en fantastisk utveckling inom forskningen, säger hon.

Förbättrade behandlingsprotokoll

Kerstin Sollerbrant menar att den stora orsaken till den här utvecklingen handlar om att man förbättrat behandlingsprotokollen.

I dag har man en bättre plan för vilken typ av behandling som ska sättas in. Dessutom kan man i ett tidigare skede identifiera riskgrupper.

Fortfarande vanligaste dödsorsaken

Trots att fler barn överlever cancer är sjukdomen fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Överlevnadsgraden varierar mellan olika cancerformer och vissa är än i dag obotliga.

– Det behövs helt nya mediciner eftersom att de behandlingsmetoder som vi har i dag har man använt och skruvat på så långt som det går när man nu nått de här 85 procentiga överlevnadsgraden.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: