Ange ditt sökord

Syftet med kampanjen är att väcka uppmärksamhet och få fler unga att hålla koll på sin kropp. Foto: Shutterstock

Syftet med kampanjen är att väcka uppmärksamhet och få fler unga att hålla koll på sin kropp. Foto: Shutterstock

Avokadokampanj tar grepp om pungen – ska få fler män att undersöka sig själva

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna. Trots det talas det väldigt lite om den sjukdomsformen. I en ny gerillakampanj, signerad Acne, upplyser organisationen Ung Cancer om hur enkelt personer med pung kan undersöka sig själva.

Annons:

Varje år drabbas nämligen 800 unga vuxna i Sverige av olika typer av cancer. Ung Cancer verkar för att förbättra levnadsvillkoren för unga vuxna cancerberörda, bland annat genom information och folkupplysning.

“Kläm på pungen” – ny kampanj

Strax innan jul initierades en ny kampanj med syfte att väcka uppmärksamhet och få fler unga att hålla koll på sin kropp. I samarbete med Acne så har man runt om i Stockholm – bland annat på Hötorgsmarknaden – satt stickers på avokadofrukter med texten “Kläm på pungen som du klämmer på avokados och upptäck om något känns fel”.

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna, men tyvärr är det väldigt få som vet att man själv bör kolla sin pung regelbundet för att lära sig hitta eventuella förändringar. Det är viktigt för oss att kontinuerligt lyfta Kolla Bollarna-kampanjen för att hela tiden nå så många unga vuxna med pung som möjligt och sprida enkel och tydlig information om hur viktigt det är att hålla koll på bollarna, säger Emma Tonnes, Generalsekreterare, Ung Cancer.

Könsstereotyp kommunikation

Ung cancer menar att kommunikationen kring både prostata– och testikelcancer idag kännetecknas av en väldigt könsstereotyp manlig kommunikation, något som man menar både unga män men även närstående kan ha svårt att relatera till.

I den aktuella kampanjen vill man förenkla och kommunicerar budskapet genom att använda köp-proceduren av avokadofrukten som en analogi för hur man kan hantera frågan om testikelcancer.

– När vi står där i affären på fredagseftermiddagen och ska köpa avokado till tacosen så klämmer, känner och inspekterar våra avokados noggrant. Med denna kampanj vill vi, på liknande sätt, få alla att kolla sina bollar och samtidigt inspirera andra till att göra testikelcancer till ett samtalsämne runt matbordet. Det ska inte vara jobbigt att prata om hur viktigt det är med en snabbkoll av pungen. Nu uppmuntrar vi alla på ett oväntat sätt – en avokado i taget, säger Emma Kirsch, Copywriter, ACNE.

Rolig fakta

Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel (syftar på fruktens form)och kom till svenska genom spanskan.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: