Ange ditt sökord

På en båtfärja från Limhamn till Dragör bestämde Eva sig för att aldrig mer röka och sedan dess har hon inte hållit i en cigarett. Foto: Shutterstock

På en båtfärja från Limhamn till Dragör bestämde Eva sig för att aldrig mer röka och sedan dess har hon inte hållit i en cigarett. Foto: Shutterstock

Att leva med KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom

Eva, 56 år, har lärt sig att leva med sjukdomen KOL. Tack vare disciplin vad gäller träning, vardagsrörelse och att ta sina mediciner, har hon fortfarande god livskvalitet.

Annons:

Som 14-åring faller man lätt för grupptrycket och det var det som gjorde att Eva började röka. Under många år rökte hon 20 cigaretter om dagen. Trots flera försöka att sluta, lyckades hon inte. 

Att tro riktigt starkt på att man kan sluta kan göra underverk

Jag minns så väl att jag på en båtfärja från Limhamn till Dragör bestämde mig för att aldrig mer röka och sedan dess har jag inte hållit i en cigarett. Att tro riktigt starkt på något kan göra underverk, menar Eva. Jag var helt enkelt mentalt redo.

Man kan se signalerna för KOL innan läkaren gör det

När Eva tittar bakåt i tiden ser hon signalerna. Hon hade ofta halsinfektioner som höll i sig länge och var riktigt jobbiga. Vid hälsoundersökningar låg lungvärdena i underkant. En morgon vaknade Eva och kunde inte prata. Hon trodde att det var en kraftig förkylning, men blev snart sämre och ringde sin man som fick ta henne till akuten. Eva var bara i 40-årsåldern.

Då var jag riktigt dålig och blev inlagd några dagar, berättar Eva. Jag fick inhalera luftrörsvidgare och ta 26 kortisontabletter på en gång. När de berättade att jag hade KOL, var min första tanke – ”när ska jag dö”? Senare förstod jag att man kan göra mycket själv, för att kunna leva ett relativt normalt liv.

Fokusera på sig själv och att lära sig leva med sjukdomen

Hon fick trappa upp arbetstiden successivt. Att fokusera mer på sig själv och lära sig leva med sjukdomen blev centralt. En förkylning som vanligtvis går över på en vecka, kan bli mycket långdragen för någon med KOL.

Nu har jag lärt mig att rörelse är a och o och det gäller att vara disciplinerad för sin egen skull, säger Eva. Det är viktigt med bålstabilitet, för att underlätta andningen. Jag prioriterar därför att motionera fyra till sex dagar i veckan, med gympa, spinning eller zumba. Dessutom promenerar jag 30 minuter varje morgon innan jobbet. Det gäller även att inte stressa för mycket, då andningen kan påverkas negativt. Att hitta en balans i livet gör så att du kan må bra, trots din sjukdom, menar hon.

Måste träna och medicinera dagligen för att må bra

Om Eva slarvar med träningen eller om det är en extra stressig period märks det direkt.

Är jag stressad blir träningen tuffare, då jag har svårare att andas ”rätt”. Jag blir snabbare trött även i vardagen. Att bli sämre i sin sjukdom leder även till att man lättare får infektioner och då inte kan röra på sig lika mycket – det blir helt enkelt en ond spiral. 

Det var två och ett halvt år sedan Eva var sjukskriven sist och det tackar hon träningen och medicinerna för. Hon står på underhållsbehandling av Spiriva, långtidsverkande luftrörsvidgare tillsammans med kortison och kortisonnässpray.

Det gäller att jag tar min medicin varje dag vid samma tid. Annars blir jag sämre igen.

Viktigt med att ha kämparglöd för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt

Visst har Eva haft mörka stunder. Att exempelvis gå på teater och hamna nära någon med en stark parfym, kan ju förstöra hälsan i en vecka efteråt. Det som ändå lyser igenom är en stark kämparglöd, för att få leva ett så normalt liv som möjligt.

Det går, bara man är villig att göra jobbet, poängterar Eva. Det gäller att se de små glädjeämnena i vardagen. Själv har jag en lista på saker jag vill göra; som att besöka en bokmässa och att se Christina Lugns musikal. Familj och vänner är viktiga och jag tar ingenting för givet längre!

Evas tips vid KOL

  • Ta hand om dig själv!
  • Sök information om KOL – var inte rädd för att fråga.
  • Få in motion och vardagsrörelse.
  • Öka bålstabiliteten, att stärka mage- och ryggmuskler är viktigt för att underlätta andningen.
  • Ta medicinerna regelbundet varje dag.
  • Hitta de små glädjeämnena i vardagen – att snön glittrar en solig vinterdag eller ring en vän.
  • Hitta balansen mellan aktivitet och återhämtning, så att inte stress ger en försämring.
  • Slarvar man ibland och blir sämre – slå inte på dig själv, utan ta nya tag!

Kort om KOL

KOL betyder kroniskt obstruktiv lungsjukdom och är en långsamt förlöpande inflammatorisk sjukdom i luftvägar och lungor. En av tolv vuxna svenskar har KOL och runt 2.500 personer dör varje år, på grund av KOL. Mer information kan du få på www.hjart-lungfonden.se.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: