Ange ditt sökord

Apoteket hjälper dig fimpa

Apoteket hjälper dig fimpa

I framtiden kan kanske ditt apotek hjälpa dig att sluta röka. Det är slutsatserna i ett nytt projekt som Kronas Droghandel har genomfört på ett antal av sina apotek.

Annons:

Det man har velat ta reda på är om resultatet för dig som vill sluta röka förbättras genom samtal, sms och mail. Projektet var specialutformat rådgivnings- och stödprojekt som följde personer som ville sluta röka under sex månader. Totalt deltog femton apotek från Kronans Droghandel och man säger att erfarenheterna från projektet var positiva.

Stöd från apoteket

Projektet, somgenomfördes i samarbete med läkemedelsföretaget Pfizer, riktade sig till kunder som använde det receptbelagda läkemedlet Champix. Deltagarna i projektet fick, förutom läkemedlet även erbjudande om kontinuerlig uppföljning från apoteket via stamtal, sms och mail under totalt sex månader. Man erbjöd även ett ytterligare stöd, Life Rewards. Life Rewards är ett bok- och webbaserat stöd för dig som vill sluta röka och är utarbetat av Pfizer.

Samordnade insatser

Tanken bakom projektet var att motivera de kunder som ville sluta röka och som använde läkemedel. Genom att följa upp skulle man kunna spåra såväl eventuella biverkningar och absintenssymtom som påminna om när det var dags att hämta ut nytt läkemedel. Man ville även bjuda in till samtal och dialog med apoteken som en förlängning av sin service. 97% av de deltagare som hade genomfört samtal och sedan svarat på en enkät upplevde att samtalen var bra eller till och med mycket bra. Annelie Barkelund, Pfizer, säger i ett uttalande att “vi ville se om personligt stöd på apotek kunde hjälpa deltagarna ytterligare.”

Stora kostnader

Felaktig läkemedelsanvändning kostar samhället stora summor varje år. Kronans droghandel anser att såväl apotek som apotekspersonal är en viktig kugge i att förbättra svenskars kunskap om läkemedel och få en mer korrekt läkemedelsanvändning. “Genom projektet kunde vi ta detta steg vidare genom att ge ytterligare stöd till kunderna så att deras läkemedelsanvändning utvecklas positivt” säger Christian Vallentin, ansvarig på Kronans Droghandel för det aktuella projektet. Att 97% av de kunder som deltagit i projektet kunde tänka sig rekommendera rådgivningsprojektet till andra som vill sluta röka ger en fingervisning om att det är samlade insatser som ger det bästa resultatet när man vill sluta röka.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: