Ange ditt sökord

Siffror från kvalitetsregistret Riksstroke visar att antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren. Foto: Shutterstock

Siffror från kvalitetsregistret Riksstroke visar att antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren. Foto: Shutterstock

Antalet strokefall minskar kraftigt

Allt färre drabbas av stroke vilket är positivt, också för sjukvården och de anhöriga.

Annons:

Siffror från kvalitetsregistret Riksstroke visar att antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren.

Tydlig nedgång

Det är en tydlig nedgång i antalet människor som insjuknar i stroke efter en blodpropp i hjärnan, både vad gäller förstagångsstroke och återinsjuknanden. Riksstrokes siffror visar att 2017 insjuknade nästan 600 färre personer jämfört med året innan.

Dessutom visar siffrorna att var sjätte strokefall har kunnat förhiindras de senaste åtta åren.

Förebyggande åtgärder har blivit bättre

I Riksstroke dras slutsatsen att de förebyggande åtgärder man använder har blivit bättre och att det ligger bakom det minskade antalet strokefall.

Bland förebyggande åtgärder nämns bland annat hur man upptäcker och tar hand om människor med förmaksflimmer, en riskfaktor för stroke.

TIA-attacker ökar risken

TIA-attacker är kortvariga strokesymtom som orsakas av att en liten propp orsakar tillfällig syrebrist i hjärnan. Efter att man har haft  en TIA-attack ökar risken att den närmsta tiden även drabbas av en stroke.

Att man nu undersöker fler personer efter att ha haft TIA-attacker anses också vara en orsak till att färre drabbas av stroke.

Betyder mycket för sjukvården och anhöriga

Bo Norrving är chef för Riksstroke och säger i en kommentar till Ekot att det faktum att färre drabbas också betyder mycket för sjukvården och anhöriga.

Samtidigt som Bo Norrving konstaterar att det är en glädjande effekt man ser så menar han att eftersom stroke är en fortsatt svår sjukdom kommer det att behövas ytterligare insatser.

AKUT-testet avslöjar stroke

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet. Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar:

A – Ansikte. Be personen le och visa tänderna.
K – Kroppsdel. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder.
U – Uttal. Be personen säga en enkel mening som “det är vackert väder i dag”.
T – Tid. Varje minut räknas för att rädda liv. Ju fortare behandling sätts in, desto mindre blir skadorna – ring 112!

Misslyckas personen med något av detta rör det sig om misstänkt stroke.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: