Ange ditt sökord

Överlevnaden för barn med cancersjukdom har ökat från 80 till 85 procent, visar siffror från Barncancerfonden. Foto: Shutterstock

Överlevnaden för barn med cancersjukdom har ökat från 80 till 85 procent, visar siffror från Barncancerfonden. Foto: Shutterstock

Allt fler barn överlever cancer

Överlevnadsgraden för barn som drabbats av cancer var i stort sett oförändrad under tjugo år men nu ökar den stadigt visar siffror från Barncancerfonden.

Annons:

Att överlevnaden har ökat från 80 till 85 procent betyder att det varje år är 15 familjer färre som får ett dödsbesked om sitt barn. 

Cancer vanligaste dödsorsaken för barn 1-14 år

Barncancerfonden menar att de bättre resultaten beror på bättre överlevnad i leukemier, lymfom och njurcancer, vilka svarar för knappt hälften av alla barncancerfall. Här har det bland annat införts nya behandlingsprotokoll som tycks ha förbättrat överlevnaden. 

Cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och fjorton år i Sverige. Prognosen varierar dock kraftigt mellan olika diagnoser. Vissa cancerformer är obotliga och en diagnos innebär i princip ett dödsbesked. Andra diagnoser har högre överlevnadsgrad, som akut lymfatisk leukemi där hela 94 procent överlever. 

Senaste statistiken gäller insjuknande 2011-2015

Överlevnaden mäts i femårsöverlevnad, det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. I statistiken ryms barn i åldrarna noll till femton år. 

De nya siffrorna gäller barn som insjuknad under perioden 2011 till 2015. För de senast insjuknade barnen har det alltså ännu inte gått fem år men på Barncancerfonden känner man sig ändå trygga i att det verkligen skett en förbättring.

Annons:

Källor:

Barncancerfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: