Ange ditt sökord

En orsak till järnbrist hos kvinnor är menstruation, därför kan många kvinnor känna sig såväl trötta som orkeslösa. Foto: Shutterstock

En orsak till järnbrist hos kvinnor är menstruation, därför kan många kvinnor känna sig såväl trötta som orkeslösa. Foto: Shutterstock

Alla behöver järn – vanliga tecken vid järnbrist

Om du ofta har lätt för att bli trött och yr eller får svårt att prestera och känner dig orkeslös kan det bero på järnbrist. Kvinnor drabbas oftare än män och särskilt i anslutning till graviditet eller mens.

Annons:

I en studie från danska motsvarigheten till Livsmedelsverket fann man att så mycket som 40 procent av kvinnorna i Danmark led av järnbrist och 3-4 procent av den allvarligare formen av blodbrist, anemi. Kroppen kan inte själv producera järn vilket gör att vi måste få i oss järn via vår föda och om det inte räcker kan du drabbas av brist på järn och behöva järntillskott som finns i såväl tablettform som flytande form.

Vad är järnbrist?

För att kroppen ska kunna få tillräckligt med syre behövs röda blodkroppar som innehåller hemoglobin. Hemoglobinet binder och transporterar syre i vår kropp.

Om vi inte får tillräckligt med järn bildas inte tillräcklig mängd röda blodkroppar och det i sin tur leder till sämre syressättning av kroppen. Här kan du göra ett enkelt test för att ta reda på om du lider av järnbrist.

Därför uppstår brist på järn

Det är inte alltid du känner symtom eftersom kroppen kan anpassa sig till blodbristen. Brist på järn uppstår oftast på grund av att man får i sig för lite järn på grund av järnfattig kost samt att man inte kan ta upp tillräckligt med järn ur födan.Det kan också bero på  att man förlorar mer järn vid exempelvis blödningar än vad man tillgodogör sig ur kosten. Blödningarna kan vara rikliga menstruationer, eller  bero på olyckshändelser eller mag- och tarmsjukdom. Hög ålder ökar också risken för järnbrist -när vi blir äldre får vi nämligen ännu svårare att ta tillvara det järn vi får i oss.

Rekommenderat dagligt intag för menstruerande kvinnor är 15 mg. Av dessa 15 mg kommer endast 2-3 mg faktiskt tas upp av kroppen då kroppen har en dålig upptagningsförmåga när det gäller järn. Hos gravida kvinnor varierar behovet men faktorer som rikliga menstruationer, sämre kosthållning och lågt järnupptag gör att många gravida kvinnor lider av järnbrist.

Järnbrist i samband med menstruation

En orsak till järnbrist hos kvinnor är menstruation. Därför kan många kvinnor känna sig såväl trötta som orkeslösa. Det finns olika sätt att behandla järnbrist. Om det är allvarligare järnbrist så är det viktigt att träffa en läkare och få järntabletter, sprutor eller dropp som innehåller järn. Men eftersom de allra flesta kvinnor har mens under långa perioder i sitt liv och inte får stora mensblödningar så kan det räcka med ett kosttillskott.

I en omfattande klinisk studie jämfördes två produkter på den svenska marknaden när det gäller hb-värde, trötthet, välbefinnande, förstoppning, kalla händer och fötter, sköra naglar och huvudvärk. Det svenskutvecklade flytande kosttillskottet Femineral visade klar förbättring hos majoriteten av deltagarna.* I en observationsstudie på 60 kvinnor i Göteborg kunde man se förbättrade blodvärden hos gruppen som fått Femineral redan efter en vecka och hela 40% upplevde även ett ökat välbefinnande.

Järn och graviditet

Många kvinnor lider brist på järn när de blir gravida. Att fylla på kroppens ”järndepå” kan ta lång tid, upp till ett halvår, därför är det bra om man har en bra nivå redan innan eventuell graviditet.

Fostrets utveckling och bildandet av moderkakan påverkas också av järnbrist. Nu behövs plötsligt järnet inte enbart till mamman utan även till barnet som i sin tur ska bygga upp ett eget järnförråd.

För de flesta kvinnor gör detta att järntillskott under graviditeten är nödvändigt eftersom det på naturlig väg är mycket svårt att tillgodose sig den stora mängd järn som behövs i samband med en graviditet.

Andra grupper som kan drabbas av järnbrist

Idrottare riskerar att genom svettning förlora järn. För kvinnor som redan har svårt att ta upp järn i kroppen kan det bli problematiskt och leda till blodbrist och att menstruationen upphör. Här kan det behövas tillskott av järn för att kroppen ska orka arbeta, bygga muskler och klara av den intensiva belastningen till exempel elitidrott innebär.

De järntillskott som finns går däremot att hitta i välsorterade hälsokostbutiker och på apotek.

Kom ihåg att alltid rådfråga din behandlande läkare om du vill ta järntillskott och samtidigt redan äter något läkemedel. Kosttillskott kan vara till hjälp om den dagliga kosten inte räcker till.

Fakta: Hur mycket järn behöver vi varje dag?

  • Kvinnor i fertil ålder: 15 milligram
  • Ammande kvinnor: 15 milligram
  • Kvinnor i icke-fertil ålder: 9 milligram
  • Män: 9 milligram
  • Barn: 8-11 milligram

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: