Ange ditt sökord

7 av 10 kontrollerade solskyddsprodukter hade brister. Foto: Shutterstock

7 av 10 kontrollerade solskyddsprodukter hade brister. Foto: Shutterstock

Vilken SPF-faktor som passar dig beror på hudtyp och yttre faktorer. Foto: Shutterstock

Vilken SPF-faktor som passar dig beror på hudtyp och yttre faktorer. Foto: Shutterstock

7 av 10 solskyddsprodukter har brister – vilken solskyddsfaktor ska jag ha?

Fortfarande finns stora brister på solskyddsprodukter som solskyddskrämer och solskyddsspray. Bland annat saknas bevis för hur effektiva produkterna är och en korrekt märkning av solskyddsfaktorn.

Annons:

Det visar den tillsyn av produktkategorin som Läkemedelsverket genomför varje år.

7 av 10 solskyddsprodukter hade brister

Läkemedelsverket har under våren 2019 kontrollerat om tio solskyddsprodukter på den svenska marknaden uppfyller de krav som ställs på solskyddsprodukter. Årets tillsyn visade att regelefterlevnaden tyvärr inte har förbättrats sedan 2018. 7 av 10 kontrollerade solskyddsprodukter hade brister i dokumentationen gällande effektbevisning.

– Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning. Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Solskyddsmedel är ett viktigt komplement till skugga och skyddande kläder. Därför måste produkterna ha den solskyddande effekt som anges i märkningen, säger Charlotte
Björkbäck på Läkemedelsverket.

Korrigerats eller tagits bort

De granskade produkterna som inte uppfyllde kraven har korrigerats eller tagits bort från marknaden, vilket betyder att produkterna som finns att köpa uppfyller kraven.

– Så länge vi ser brister på produkterna kommer Läkemedelsverket att fortsätta granska solskyddsprodukter på den svenska marknaden, säger Charlotte Björkbäck på Läkemedelsverket.

Vilken solskyddsfaktor ska jag ha?

Solskyddsmedel märks ut med hjälp av en SPF-faktor, en siffra som anger hur starkt skydd produkten har. Vilken SPF-faktor som passar dig beror på hudtyp och yttre faktorer, som vilken breddgrad solandet sker på och vilken tid på dygnet det är. Titta även efter så att solskyddsprodukten har en UVA-symbol på förpackningen för att säkra att den även skyddar mot UVA-strålar på ett balanserat sätt. Solskydd kan innehålla ämnen som är skadliga för miljön och på senare år har det kommit fler och fler solskyddsmedel som inte innehåller dessa ämnen. Det är fortfarande viktigt att det är ett effektivt solskyddsmedel så om du är osäker på vad du ska välja, fråga dig fram på ditt apotek.

Tänk på att gamla solskyddsprodukter kan ha förlorat sin effekt vilket innebär att de då inte skyddar som de utlovar. Solskyddsprodukterna håller längre om de förvaras svalt, så förvara dem hellre i kylväskan än att lämna dem liggande i solen. Om du känner dig osäker, satsa på att införskaffa nya solskyddsprodukter.

Annons:

Källor:

Läkemedelsverket, Kronans apotek

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: