Ange ditt sökord

Man uppskattar att om alla i befolkningen skulle sluta röka så skulle 10,8 procent av all cancer försvinna i Sverige. Foto: Shutterstock

Man uppskattar att om alla i befolkningen skulle sluta röka så skulle 10,8 procent av all cancer försvinna i Sverige. Foto: Shutterstock

28 procent av cancerfallen kopplas till livsstilsfaktorer

Man har vid Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi beräknat att 3 av 10 cancerfall i Sverige år 2018, kunde relateras till sju olika livsstilsfaktorer. Enligt forskarnas beräkningar hade rökning ett samband till 11 procent av cancerfallen.

Annons:

Störst risk med rökning & solning

Årligen drabbas fler än 15 000 personer av cancer kopplad till påverkbara livsstilsfaktorer, vilket är nästan 30 procent av samtliga cancerfall. Det här visar en studie från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi (IHE). Inte helt oväntat var den viktigaste faktorn just rökning, som har ett samband till knappt 11 procent av cancerfallen. Därefter kom solvanor som kunde kopplas till nästan 7 procent av cancerfallen.

Man har sett att detta stämmer överens med liknande undersökningar i andra länder. Vid liknande studier i USA och Storbritannien däremot ser man att fetma och övervikt är en mer betydande riskfaktor, till följd av att detta är vanligare i dessa länder.

Man har gjort beräkningarna utifrån olika samband mellan livsstilsfaktorer och insjuknande i olika cancersjukdomar som framkommit i forskning och som finns sammanfattade i en stor amerikansk metaanalys. Svenska forskare har sedan applicerat dessa samband på förekomsten av respektive livsstilsfaktorer och cancersjukdom i Sverige.

Man uppskattar att om alla i befolkningen skulle sluta röka så skulle 11 procent av all cancer försvinna i Sverige.

Bättre kostvanor och fysisk aktivitet

För att komma åt de 2,3 procent cancerfall som kopplas till fetma och övervikt skulle man behöva ändra kostvanor och fysisk aktivitet. Kostvanor kopplades till 2,8 procent av cancerfallen och omkring 2,2 procent kunde härledas till alkoholkonsumtion respektive infektioner. Den kategori som hade svagast koppling till cancer var fysisk aktivitet, vilken var 0,8 procent.

Det kan finnas både under- och överskattning av resultaten, men det tyder ändå på att vi kan påverka risken att få cancer genom livsstilsförändringar. Totalt såg man även att en större andel av cancerfallen hos kvinnor, 31 procent, kunde kopplas till missgynnsamma livsstilsfaktorer, jämfört med 25 procent hos män.

Rapporten är framtagen på uppdrag av Cancerfonden – läs mer här.

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

IHE.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: