Ange ditt sökord

Ökade krav gör oss sjuka

Ökade krav gör oss sjuka

Kraven i våra liv har blivit allt fler. Tempot, ansvaret och mängden arbete har ökat, både i och utanför arbetslivet. Detta leder till ökad ohälsa och värst drabbas kvinnor.

Annons:

Ekvationen arbete och livets vardag är svår att få ihop det visar en ny studie från Karlstads universitet. Arbetsmiljön inom den offentliga sektorn är ofta tung, stressig, intolerant och turbulent. Resultaten pekar också på att risken för ohälsa ökar ju fler kraven i livet är. Många har dessutom små möjligheter att återhämta sig.

– Mycket tyder på att omfattningen av ansvar och arbete har ökat inom flera områden i livet. Det kanske finns anledning att fundera över om inte landets sjukskrivningsproblematik och den ökade psykiska ohälsan är ett uttryck för att vi har nått en gräns för vad människan faktiskt klarar av, säger Berit Sundgren Grinups, verksam vid genusvetenskapen på Karlstads universitet och en av personerna bakom studien.

Studien visar också att alltför många förändringar i livet samtidigt kan åstadkomma stress, oavsett om förändringarna utifrån uppfattas som positiva eller negativa.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: