Ange ditt sökord

Barn som var födda på hösten var mindre benägna att bli deprimerade i vuxen ålder.  Foto: Shutterstock

Barn som var födda på hösten var mindre benägna att bli deprimerade i vuxen ålder. Foto: Shutterstock

Årstiden man föds kan påverka humöret

Beroende på om du är född på sommaren, hösten, vintern eller våren kan det påverka ditt humör när du blir vuxen. 

Annons:

Om du är född på sommaren är till exempel sannolikheten att du drabbas av humörsvängningar som vuxen större än om du fötts någon annan årstid.

Det visar en studie som publicerats på den årliga konferensen European College of Neuropsychopharmacology (ECNP).

Född på sommaren – mer positiv

När forskarna studerade 400 personer, deras personlighetstyp och jämförde med tiden på året de var födda kunde de se en rad olika tendenser. “Sommarbarn”, alltså barn födda under sommarmånaderna hade ett temperament med snabba och täta svängningar mellan glatt och sorgligt humör. Alltså mer benägna att uppvisa hastiga humörsvängningar.

Barn som var födda på sommaren eller våren var även överdrivet positiva som vuxna. Upptäckten av den överdrivna positiviteten hos de som är födda på sommaren kan vara riktigt intressant att veta för sommarbarn, säger Eduard Vieta, professor vid ECNP.

Höstbarn mindre deprimerade

När det gäller barn som var födda på hösten såg forskarna att de, årstiden till trots, var mindre benägna att bli deprimerade i vuxen ålder. 

Barn som var födda på vintern hade i sin tur en mindre benägenhet till irritation.

Dopamin och seratonin

Orsaken till att årstiden vi föds i verkar kunna påverka vår personlighet längre fram i livet tror forskarna är så kallade monominouneurotransmittorer (dopamin, seratonin, m.m) som styr ditt humör. 

Forskarna konstaterar att miljömässiga och genetiska faktorer spelar stor roll för personlighetsutvecklingen längre fram i livet men menar samtidigt att man enligt studien även kan se att tidpunkten på året för födseln spelar roll. 

Annons:

Källor:

The Telegraph

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: