Ange ditt sökord

Flera banbrytande forskningsnyheter har hamnat på årets topplista. Foto: Shutterstock

Flera banbrytande forskningsnyheter har hamnat på årets topplista. Foto: Shutterstock

Årets främsta forskningsnyheter

När årets viktigaste nyheter inom den medicinska forskningen koras hamnar forskning som kan komma att vara livsavgörande för många i toppen.

Annons:

Det är Dagens Medicin som tittat närmare på forskningsåret och gjort en sammanställning över de viktigaste medicinska forskningsnyheterna som har kommit under året. Listan är sammanställd av Dagens Medicin efter bedömning av resultatens medicinska och principiella betydelse.

1. Ny behandling vid cancer

Så kallade PD1-immuncheckpointhämmarna har inneburit helt nya behandlingsmöjligheter vid en rad former av spridd cancersjukdom och förhållandevis många patienter svarar på behandlingen med lindriga biverkningar, skriver Dagens Medicin.

Det har lett till att mer än hälften överlevde bland annat framskridet melanom. Som jämförelse låg överlevnaden innan immunterapin kom på mindre än tio procent. Det kom också lovande siffror för långtidsöverlevnad vid både njurcancer och lungcancer.

2. Folkhälsa – Global uppvärmning som drabbar barnen värst

På andra plats placerar sig forskningen om hur vår hälsa påverkas när jordens temperaturer stiger. Till exempel är barn är mer känsliga för undernäring, luftföroreningar och infektionssjukdomar – tre folkhälsohot som kommer att öka om inte drastiska åtgärder sätts in för att minska utsläppen från fossila bränslen.

Man kommer även behöva forska mer om hur miljöpåverkan påverkar tillgången till spannmål och förekomsten av bakterier.

3. Cystisk fibros – Trippelbehandling ger bra effekt

En behandling av cystisk fibros har visat sig ha en viss effekt hos 40 procent av patienterna med dubbel uppsättning av en specifik genmutation. Det publicerades även studier som visade att en ny trippelbehandling kan förbättra lungfunktionen även hos dem med endast en uppsättning av genmutationen.

Frågan kommer att handla om huruvida behandlingen kan nå ut till patienterna då den har visat sig kostsam.

4. Hjärta- kärl – Diabetesläkemedel effektivt mot hjärtsvikt

Ett läkemedel vid typ 2-diabetes har testats vid hjärtsvikt och de första resultaten i en renodlad hjärtsviktsstudie visade sig övertygande, oberoende på hjärtsviktspatienten hade diabetes eller ej.

Uppföljningar visade att sjukhusinläggningarna och kardiovaskulör död minskat med nästan 5 procent bland patienter som fick det specifika läkemedlet. 

5. Ärftlig sjukdom

Akuta porfyrier är en grupp ärftliga sjukdomar där levern har svårt att bilda blodfärgämnet hem. En tidig studie, utförd till stor del på svenska patienter, visade att ett RNA-interferensläkemedel var säkert och minskade nivåerna av giftiga metaboliter vid den vanligaste porfyrisjukdomen, akut intermittent porfyri. Preliminära data från en studie indikerade även att läkemedlet kraftigt minskade svåra behandlingskrävande attacker hos de värst utsatta patienterna.

Fynden ses som banbrytande då levertransplantation hittills varit den enda förebyggande behandlingen.

Andra forskningsnyheter som nådde topplistan

Totalt utser Dagens medicin tio nyheter inom forskningsvärlden och med på listan fanns även forskning om igångsättning av förlossning i vecka 41 är säkrare för mamman och barnet jämfört med vecka 42. En studie som avbröts i förtid då man snabbt såg att fler barn dog i den sena gruppen.

Även forskning på hur man kan använda läkemedel för att förebygga antalet frakturer hos kvinnor över 65, att forskarna nu har fått ett genombrott i att minska dödligheten i den fruktade infektionssjukdomen ebola och framgångar inom kardiologi tog sig in på listan. Med på listan återfanns även att forskningen nu kan presentera mer bevis för att smitta av hiv faktiskt kan minimeras.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: