Ange ditt sökord

För de deltagarna i studien som åt frukt och grönt fem till åtta gånger om dagen minskade strokerisken med 20 procent. Foto: Shutterstock

För de deltagarna i studien som åt frukt och grönt fem till åtta gånger om dagen minskade strokerisken med 20 procent. Foto: Shutterstock

Ät äpplen ofta – minska risken för stroke

En stor svensk studie visar att du som äter äpplen och päron ofta löper mindre risk att drabbas av stroke.

Annons:

Studien kommer från forskare vid Uppsala universitet.

Samband mellan matvanor och hjärt-kärlsjukdomar

Forskarna bakom studien har tittat närmare på vilka samband det finns mellan matvanor och hjärt-kärlsjukdomar.

Totalt deltog så många som 75 000 personer vilket gör studien till en av de större svenska studierna på området.

Minskad strokerisk

Alicja Wolk är en av forskarna bakom studien och till Uppsala Nya Tidning säger hon att resultaten från studien talar för att det finns goda hälsoskäl att äta mycket äpplen och päron. Det visade sig nämligen att för de deltagarna i studien som åt frukt och grönt fem till åtta gånger om dagen minskade strokerisken med 20 procent.

Flera studier har tidigare kommit fram till liknande resultat, bland annat en nederländsk studie som visade att den som just åt mycket frukt med vitt kött, som äpplen och päron, halverade risken för att få stroke.

Kolesterolhalter och inflammationsrisker kan minska

Äpplen har även andra hälsoeffekter. En amerikansk studie som publicerades för ett par år sedan visade att äpplen också kan minska kolesterolhalter och minska inflammationsrisker. I studien som genomfördes vid Florida State University fick 160 kvinnor under ett års tid äta torkat äpple eller torkade plommon.

Resultatet visade att hos kinnorna som åt äpple sjönk kolesterolhalterna med i snitt 14 procent och nivåerna av LDL- och HDL-kolesterol sjönk med 14 respektive 4 procent. Även nivåerna av C-reaktivt protein sjönk med 23 procent. C-reaktivt protein är en inflammationsmarkör och riskfaktor för hjärt- kärlsjukdom. De kvinnor som åt plommon fick även de förbättrade värden men inte lika bra som de som åt äpplen.

Ät med eftertanke

Äpplen är fiberrika och innehåller även syror som kan fräta på tänderna. Ät därför helst äpplen i samband med måltid istället för mellan måltiderna och välj en annan frukt som till exempel mellanmål.

För mycket äpplen kan leda till magont och de fiberrika frukterna drar även vatten till tarmen vilket kan orsaka besvär med mage och tarm. Så ät med måtta och undvik om du upplever besvär i samband med att du äter äpplen, hur nyttigt det än må vara. Det finns andra frukter och annan mat som kan medverka till din postiva hälsa!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: