Ange ditt sökord

Merparten av singlarna i åldern 65-79 år, 83 procent, vill ha en relation på sina egna villkor och för sin egen skull. Foto: Shutterstock

Merparten av singlarna i åldern 65-79 år, 83 procent, vill ha en relation på sina egna villkor och för sin egen skull. Foto: Shutterstock

Äldre som dejtar är betydligt tryggare i sig själva än yngre personer

Att dejta när man är 60 är inte helt olikt att dejta när man är 16 däremot visar en färsk undersökning* att äldre svenskar som dejtar är betydligt mer självsäkra än yngre personer. Däremot är de fortfarande osäkra på att dejta via nätet.

Annons:

Sverige är ett av världens mest singeltäta länder och att vara singel gäller även äldre, hälften av svenskar alla över 50 till 79 år lever utan partner. Undersökningen från Kantar Sifo visar att svenskar över 50 år som dejtar är mer självsäkra, trygga och vet vad de vill ha. Ändå är just gruppen äldre singlar tveksamma till nätdejting.

Påminner om tonåren

Det finns ofta en stark drivkraft att följa normer i samhället om partnerskap och relationer, att flytta ihop och bilda familj, en drivkraft som inte sällan påverkar den som är ung och singel. Samtidigt innebär ungomdsförälskelser i yngre ålder ofta även fjärilar i magen, kravlöshet och en avsaknad av måsten, inte minst när man är i tonåren.

Det är den känslan många äldre som svarat på undersökningen uppger att de upplever och att de som börjat dejta på nytt tycker att dejtande på ålderns höst påminner om den från tonåren.

På egna villkor

Skillnaden mellan ungdomsförälskelse och förälskelse när man blivit äldre är att merparten av singlarna i åldern 65-79 år, 83 procent, vill ha en relation på sina egna villkor och för sin egen skull.

Som jämförelse svarade hela 24 procent av singlarna mellan 18-25 år att de sökte en relation “för att andra har det”.

Friare syn på relationer

En annan markant skillnad är synen på dejtande. Undersökningen visar att hos de äldre singlarna över 65 år söker hela 15 procent ett öppet förhållande. Motsvarande siffra för unga singlar mellan 18-25 år är bara en procent.

Många äldre singlar föredrar även att vara sambo och av de tillfrågade svarade endast var femte att de säkte sig en sambo. Hos de yngre singlarna ville hälften däremot ha en sambo och endast 11 procent anser att särbo är en bra idé.

Osäker på digital dejting

Idag är det populärt med nätdejting via olika appar eller sidor men i undersökningen framgår att även om hälften av alla svenskar mellan 50-79 år är singlar så har 80 procent av singlarna aldrig provat att nätdejta. Detta trots att 50-plusarna som de ibland kallas har blivit allt mer digitala.

Bland orsakerna till varför man inte vill nätdejta är bland annat att man inte vill lämna ut uppgifter om sig själv på nätet och att man är osäker på om det är seriöst eller att det passar ens målgrupp

Annons:

*Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo i december 2017 på uppdrag av Match.com/Ourtime Sverige. I undersökningen ingår 996 personer i åldersgrupperna 18–25 år, 50–64 år samt 65–79 år.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: