Ange ditt sökord

Mjukvara möjliggör laserljusteknik för inre tumörer

Mjukvara möjliggör laserljusteknik för inre tumörer

Fotodynamisk terapi, det vill säga laserljus i kombination med särskilda läkemedel, kan förstöra cancertumörer, men används huvudsakligen till att bota hudcancer. Tekniken för att kunna använda metoden även på invärtes tumörer har hittills varit bristfällig, men några atomfysiker i Lund tror sig nu vara en lösning på spåren.

Annons:

För att kunna behandla inre tumörer måste mängden ljus vara precis lagom stor. Tack vare en speciell mjukvara kan problemet snart vara löst. Det är atomfysiker vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) som står bakom innovationen. Som det ser ut kan mjukvaran betyda ett stort genombrott för världens alla forskare som forskar på laserljus mot cancer. 

Flera finesser med mjukvaran

Det hela började med en idé om att låta samma optiska fibrer som används för behandling, även användas för diagnostiska mätningar som möjliggör beräkningen av ljusdosen. Ganska snabbt upptäckte man att metoden var praktiskt genomförbar och mjukvaran kom att utvecklas mer och mer. Programmerare står dock för själva implementeringen.

Det briljanta med mjukvaran är att den levererar flera uppgifter till ljusfibrerna och inte bara skickar ut ljus. Under tiden samlar den också in information om tumören, som sedan sänds tillbaka till laserinstrumentet. 

Det gör att mjukvaran ständigt kan kontrollera den optimala ljusmängden och även justera den vid behov. Man vill ju kunna avlägsna hela tumören, utan att behöva riskera att närliggande organ tar skada. Det säger Johannes Swartling, doktor i atomfysik vid LTH och även teknisk chef vid företaget som numera står för utvecklingen av mjukvaran.

Hopp om framgångsrika tester

Tekniken med mjukvaran är användbar även inom andra områden som rör ljusterapier där lysdioder eller infraröd laserstrålning används. Det har även gjorts tester på svenska prostatapatienter, då man har märkt att det är en fungerande metod även för invärtes tumörer. 

Senare i vår påbörjas en klinisk studie mot återkommande prostatacancer i USA och Kanada och under samma period kommer man även att testa laserljustekniken mot bukspottskörtelcancer i England. 

De internationella testerna har som mål att justera och hitta rätt dosnivåer av ljus, samt kunna garantera säkerheten och säkerställa dess effekt. Om allt går som det ska hoppas tillverkningsföretaget på ett godkännande från de nationella myndigheterna FDA och Health Canada inom loppet av några år. 

Stora framsteg kan alltså ske under första halvan av 2012.

Färre bieffekter med nya tekniken

Med den traditionella behandlingen finns det en del negativa aspekter, bland annat att en friskförklarad patient kan drabbas på nytt. Utöver det kan det hända att botade prostatacancerpatienter riskerar att råka ut för inkontinens och impotens. En klar fördel med laserljustekniken är att dessa biverkningar ser ut att kunna reduceras.

Nödvändigt med ljusaktiverande läkemedel

Innan ingreppet med laserljusteknik, eller fotodynamisk terapi som det även kallas, tar fart får patienten ett ljusaktiverat läkemedel. Utan ett ljus har medicinen ingen verkan. Preparatet sprids sedan i hela kroppen, så även i området kring tumören. 

I nästa steg blir patienten bedövad i ryggmärgden alternativt sövd, varpå läkaren för in nålar försedda med optiska fibrer i det utsatta området. Det är dessa som gör att ljuset styrs in i cancertumören. När ljuset sedan kommer i kontrakt med det ljusaktiverade läkemedlet uppstår en reaktion tillsammans med närliggande syre. Reaktionen resulterar i celldöd i det berörda området.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: