Ange ditt sökord

Lider du av urininkontinens? Om bäckenbottenträning inte hjälper kan läkemedelsbehandling eller operation via gynekolog behövas. Foto: Getty Images

Lider du av urininkontinens? Om bäckenbottenträning inte hjälper kan läkemedelsbehandling eller operation via gynekolog behövas. Foto: Getty Images

Urininkontinens (inkontinens)

Urininkontinens eller urinläckage innebär att man läcker urin eller kissar på sig. Det är ett mycket vanligt problem och nära var tredje kvinna får någon gång besvär med inkontinens. Kvinnor drabbas oftare än män vilket beror på att vävnaderna runt urinrör och urinblåsa påverkas under graviditet och förlossningar. Träning av bäckenbotten rekommenderas för att lindra besvär med inkontinens.

Annons:

Varför uppstår inkontinens?

Att kissa på sig eller att läcka urin är ett stort problem. Inkontinens drabbar hundratusentals kvinnor. Vanliga orsaker är skador eller uttänjning av bäckenbotten efter graviditet och förlossning. Kvinnor som har astma, kronisk luftrörskatarr eller röker drabbas oftare. Inkontinens drabbar också ofta de som har vissa neurologiska sjukdomar som demens, MS, Parkinsons sjukdom och efter stroke. Män drabbas ofta i samband med prostatabesvär.

Vanliga symtom vid inkontinens

Att vara inkontinent innebär att man läcker urin eller kissar på sig. Inkontinens kan delas in i olika grupper.

1. Ansträngningsinkontinens –  den vanligaste formen hos kvinnor. Innebär att man läcker urin när man hostar, skrattar, nyser eller motionerar.
2. Trängningsinkontinens – innebär att man plötsligt känner sig kissnödig och inte kan  hålla sig. Är lika vanligt bland män som kvinnor högre upp i åldrarna.
3. Blandinkontinens – Innebär att man har problem både när man anstränger sig och när man känner sig kissnödig.
4. Överrinningsinkontinens – Innebär att det läcker urin nästan hela tiden. Vanligast hos män som har problem med prostatan.

Behandling vid inkontinens hos kvinnor

1. Träning – bäckenbottenträning i form av olika typer  av knipövningar hjälper. Det är alltid bra att motionera i största allmänhet.
2. Läkemedel – kan ha god effekt på trängnings- och blandinkontinens
3. Operation – kan vara ett alternativ om inte knipövningar hjälper vid ansträngningsinkontinens

Sök vård vid urinläckage

Man bör söka vård om man tycker att urinläckaget är besvärande samt om man även har

• kraftiga eller täta  trängningar som varat en tid

blod i urinen

• svårighet att tömma blåsan helt

• en neurologisk sjukdom som MS eller en ryggmärgsskada

Goda råd vid urininkontinens

• Regelbundna knipövningar och träning av bäckenbotten har positiv effekt på inkontinens liksom motion.
• Att ha regelbundna vanor på toaletten är också väsentligt. Det är viktigt att regelbundet gå på toaletten och väl där ska man slappna av och undvika stress.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: