Ange ditt sökord

Det finns många anledningar till blod i urinen, till exempel urinvägsinfektion eller njursten. Foto: Getty Images

Det finns många anledningar till blod i urinen, till exempel urinvägsinfektion eller njursten. Foto: Getty Images

Blod i urinen (hematuri) – orsaker och diagnos

Färgen på urin kan variera, det är vanligtvis gult men kan vara mörkare om man inte druckit tillräckligt mycket under dagen. Man ska däremot vara uppmärksam om man märker att urinen verkar vara rödfärgad. Det kan bero på att man har blod i urinen. 

Annons:

Vilka är de vanligaste orsakerna till blod i urinen?

Det finns en mängd olika orsaker till blod i urinen. Det behöver inte nödvändigtvis komma från urinvägarna, utan kan ha andra anledningar.

De vanligaste orsakerna till att man har blod i urinen är urinvägsinfektion, njursten eller att mensblod har blandats med urinen. Andra orsaker kan vara att man har någon njursjukdom, att man behandlas med blodförtunnande läkemedel eller att man har en tumör i urinvägarna.

Om man fått ett slag mot njuren, eller ansträngt sig fysiskt, kan man också få rödfärgad urin, men då är det oftast snabbt övergående. Är det en väldigt liten mängd märker man det inte om man inte lämnar ett urinprov.

Om man ser att man har blod i urinen ska man alltid kontakta sin vårdcentral för att undersöka vad det är och varför det har uppstått. Blod i urinen är vanligare hos kvinnor än hos män eller barn och detta eftersom kvinnor har mens. Urin kan även färgas rött om man äter mycket rödbetor, så det bör man också överväga om man ser att urinen är rödfärgad.

Behandling av blod i urinen

Blod i urinen kan behandlas på olika sätt eftersom behandlingen beror på orsaken till åkomman.  Ibland behövs ingen behandling, men om man till exempel har en urinvägsinfektion brukar man få antibiotika. Njurstenar kommer oftast ut av sig själva när man kissar, men om de är stora kan man behöva få behandling för att driva ut dem eller att de avlägsnas via en operation.

Hur går en undersökning till när man har blod i urinen?

Utredning med röntgenundersökning av njurar eller ultraljud av urinvägar samt undersökning av urinblåsan görs om blodet är synligt med blotta ögat. Patienter med blod i urinen och samtidiga urinvägssymtom, men utan tecken på infektion, remitteras ofta för cystoskopi och urografi. Det finns ingen anledning till att göra allmänna tester på personer som har en mikroskopisk mängd blod i urinen.

När ska jag söka vård för blod i urinen?

Du ska alltid söka vård om du vet att du inte har ätit rödbetor och att det inte kan vara mensblod. Det är inte normalt att ha blod i urinen och om man inte uppsöker vårdcentral för en undersökning kan bakomliggande orsaker förstoras och följderna bli allvarligare.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: