Ange ditt sökord

Svamp i hårbotten drabbar oftare barn än vuxna och eftersom det är smittsamt behöver man sätta in behandling tidigt. Foto: Shutterstock

Svamp i hårbotten drabbar oftare barn än vuxna och eftersom det är smittsamt behöver man sätta in behandling tidigt. Foto: Shutterstock

Svamp i hårbotten orsakas av en infektion av hudsvampar, dermatofyter. Foto: Shutterstock

Svamp i hårbotten orsakas av en infektion av hudsvampar, dermatofyter. Foto: Shutterstock

Vid svamp i hårbotten kan det uppstå kala fläckar men vid behandling växer håret oftast tillbaka även om det kan ta lite tid. Foto: Shutterstock

Vid svamp i hårbotten kan det uppstå kala fläckar men vid behandling växer håret oftast tillbaka även om det kan ta lite tid. Foto: Shutterstock

Svamp i hårbotten (Tinea capitis) – viktigt med tidig behandling

Klåda och irritation i hårbotten är vanliga symtom vid svamp i hårbotten. Svamp i hårbotten kan i värsta fall leda till håravfall men är samtidigt något som går att behandla.

Annons:

Oftast är det barn som får svamp i hårbotten men alla, oavsett kön och ålder, kan drabbas.

Svamp i hårbotten – orsak

Svamp i hårbotten orsakas av en infektion av hudsvampar, dermatofyter. Dessa tillhör vanligtvis gruppen zoofila svampar som återfinns hos djur. Det är inte ovanligt att smittan överförs från ett husdjur, till exempel hund, katt, marsvin, hamster eller kanin, till människa. Det är inte alltid djuret uppvisar samma symtom på att ha svamp men svampen smittar i alla fall.

Hos vuxna hämmar den ökade produktionen av talg svampens tillväxt vilket är orsaken till att barn, som inte har utvecklat en lika stor produktion av talg, drabbas oftare. Svamp i hårbotten kan även drabba dig som på grund av sjukdom eller läkemedelsbehandling har nedsatt immunitet.

Symtom vid svamp i hårbotten

Vid svamp i hårbotten är symtomen inte sällan visuellt synliga och därför relativt enkla att upptäcka.

Vanliga symtom vid svamp i hårbotten

  • Röda fjällande utslag i områden på huden.
  • Avbrutna hårstrån i det drabbade området.
  • Irritation i hårbotten.
  • Klåda i hårbotten.
  • Svamputslag på andra delar av kroppen som i ansiktet.
  • Svullna och ömmande lymfknutor i nacken och på halsen.

Det kan uppstå ett kerion vilket är en böld fylld med vätska och var. Den uppstår när det röda och fjällande området blir inflammerat. Feber kan förekomma i enstaka fall.

Diagnos vid svamp i hårbotten

Det finns flera anledningar till att behandling vid svamp i hårbotten ska sättas in så snart som möjligt.

  • Svampinfektion smittar från person till person med kroppskontakt.
  • Obehandlad svampinfektion kan leda till håravfall och fläckvis skallighet.
  • Obehandlad svampinfektion kan sprida sig ytterligare.

För att säkerställa att det är just svamp i hårbotten du har drabbats om bör du söka läkarkontakt då flera diagnoser, exempelvis psoriasis eller mjälleksem, kan uppvisa liknande symtom. Om du känner igen dig i symtomen, kontakta vården. Diagnos ställs med hjälp av hudskrapning, det vill säga ett prov från utslagen.

Behandling vid svamp i hårbotten

Om du har fått diagnosen svamp i hårbotten finns det goda möjligheter att behandla. För att undvika spridning av svampen är det som tidigare nämnt viktigt att behandlingen sätts in så snart som möjligt. En svampinfektion i hårbotten kan behandlas med svampmedel i tablettform. Man kan även välja att behandla med flytande medicin i kombination med svampmedel i form av salva eller kräm. Det är inte alltid det räcker med att bara behandla utvärtes och för bästa resultat kan du behöva behandla med en kombination av tabletter, salva eller kräm och svampdödande schampo. Behandlingarna kompletterar då varandra och ökar chansen att bli kvitt svampinfektionen.

Om kerion har uppstått kan man under en tid även behöva sätta in kortison för att behandla även det.

Tips och råd vid svamp i hårbotten

Förutom att få en korrekt diagnos är det viktigt att man har kunskap om svamp i hårbotten. Om ett husdjur i ens närhet uppvisar symtom på svampinfektion, exempelvis har runda och kala fläckar på kroppen, behöver man kolla upp detta hos veterinären för att även behandla husdjuret i fråga.

Eftersom svamp i hårbotten är smittsamt rekommenderas att hela familjen använder ett svampdödande schampo i förebyggande syfte. Fråga på apotek för att få råd om passande hjälpmedel vid svamp i hårbotten. Tidigt och rätt behandlad minskar du risken för smittspridning och om du själv är drabbad minskar du även risken för att drabbas av omfattande håravfall och permanent kala fläckar.

Annons:

Källor:

Praktisk Medicin, 1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: