Ange ditt sökord

Aktinisk keratos har klättrat ner i åldrarna och de som drabbas idag är från medelåldern och uppåt. Foto: Shutterstock

Aktinisk keratos har klättrat ner i åldrarna och de som drabbas idag är från medelåldern och uppåt. Foto: Shutterstock

Solskador och aktinisk keratos

Om du utsätts för mycket solljus riskerar solens UV-strålar att skada din hud. När huden blir solskadad börjar kroppens immunförsvar att jobba. De skadade hudcellerna stöts i de flesta fall bort innan de omvandlas till cancerceller.

Annons:

Men om du överexponeras för solljus under lång tid hinner immunförsvaret inte med och då kan cellernas arvsmassa påverkas och bilda tumörer. 

Hudcancer

Malignt melanom känner de allra flesta till. Det är den allvarligaste formen av hudcancer. Nya pigmentfläckar eller gamla som ändrar färg, form eller kliar kan vara ett tecken på malignt melanom. 

Basalcellscancer är en lindrig form av hudcancer som inte bildar dottertumörer. Det ser ut som hudfärgade knutor.

Skivepitelcancer är den näst vanligaste allvarliga cancerformen hos bägge könen. Enbart prostatacancer hos män och bröstcancer hos kvinnor förekommer oftare. Ett sår som inte vill läka eller en rodnande fläck på huden är ett vanligt tecken på sjukdom. Om skivepitelcancer inte botas i tid kan dottertumörer spridas till andra delar av kroppen. 

Aktinisk keratos

Skivepitelcancer går många gånger att upptäcka på ett mycket tidigt stadium, redan innan solskadan har övergått till cancer. Den här typen av solskada heter aktinisk keratos och tycks bli allt mer vanlig i takt med att förekomsten av skivepitelcancer ökar. 

Aktinisk keratos, som även kallas solkeratos, uppstår efter långvarig exponering i solen under många år. Cellerna i det allra översta hudlagret börjar dela sig allt snabbare och det skadade området får ett förtjockat utseende. 

Det vanligaste tecknet på sjukdom är en rödaktig fläck, som kan upplevas raspig när man känner på den med fingret. Den kan vara från några millimeter stor upp till flera centimeter. Fläcken läker inte trots smörjning med mjukgörande kräm. Ibland kan man pilla bort fläcken, men då brukar den ofta komma tillbaka.

Framför allt drabbas hud som länge utsatts för mycket sol. Aktinisk keratos förekommer därför ofta i ansiktet, på armarna, händerna, bröstet (dekoltaget) samt öron. Tunnhåriga män brukar få fläckar på den kala hjässan. Ofta syns flera liknande cellförändringar över ett och samma hudområde.

Aktinisk keratos på handryggen. Vanligt hos utomhusarbetare.

Utbredda förändringar av aktinisk keratos. Vanligt med solskador på flinten på grund av stor solexponering.

Är du i riskzonen?

Anser din omgivning att du oroar dig i onödan? Tänk på att du gör rätt i att vara uppmärksam. Sök läkare om du upplever att du har hudförändringar. Statistik visar att all form av hudcancer ökar. 

Om du har ljus hy, rött hår, blå ögon, har solat mycket eller har familjemedlemmar som drabbats av hudcancer ska du vara extra noga med att kolla upp fläckar på huden.

För att drabbas av aktinisk keratos räcker det dock inte med att bränna sig i solen en gång. Barn och tonåringar drabbas därför inte eftersom det krävs lång tid av solexponering. En studie från England visar att sjukdomen är mycket vanlig hos personer över 70 år. Där är 34 procent av männen och 17 procent av kvinnorna drabbade. I USA visar olika studier att mellan 11 och 26 procent av befolkningen över 40 år har aktinisk keratos, oavsett hudtyp. 

Tidigare var sjukdomen vanligast bland just pensionärer. Men sjukdomen har klättrat ner i åldrarna och de som drabbas idag är från medelåldern och uppåt. Sjukdomen är vanligast hos män och förekommer ofta hos seglare, golfare och andra friluftsmänniskor som tillbringar mycket tid utomhus i solen.

Att få en diagnos

Att få besked om att du drabbats av en solskada, som kan utvecklas till skivepitelcancer kan innebära att du ställs inför en krissituation. Att bli orolig, arg, ledsen och nedstämd är vanligt.

Aktinisk keratos är ett kroniskt tillstånd, men det är viktigt att komma ihåg att solskadan ännu inte har utvecklats till cancer och heller inte kommer att göra det så länge du behandlar dig. 

Viktigt att behandla i tid

Aktinisk keratos ska alltid behandlas. Om du tar bort solskadan så att den inte syns, kan du vara säker på att inte få skivepitelcancer just där. Nya fläckar kan dock uppstå och då är det lika viktigt att ta bort dem. Alla fläckar övergår inte i cancer, men man vet inte vilka hudförändringar som förvärras, så behandla i tid.

Äldre siffror visar att tio procent av aktiniska keratoser utvecklas till cancer inom en tioårsperiod.

Aktinisk keratos som utvecklats till skivepitelcancer.

Behandling

Aktinisk keratos kan behandlas på flera olika sätt, beroende på hur omfattande solskadorna är och var på huden keratoserna sitter. Tunna och tidiga keratoser kan behandlas med kräm hemma. Tjocka och fjällande keratoser kräver behandling hos läkare.

Olika metoder kan också kombineras. Under behandlingsperioden uppstår en skrubbsårsliknande såryta. Följande metoder är vanligast:

Kräm

Du kan behandla dig själv i hemmet genom att stryka på en receptbelagd kräm på fläckarna. Det finns flera olika krämer som alla syftar till att döda de solskadade cellerna i översta hudlagret, så att friskare hud därefter kan läka fram. Under läkningstiden blir det ofta sårskorpor. De olika krämerna har en period med sårskorpor på mellan 10 dagar till 14 veckor.

Frysbehandling 

Läkaren fryser bort fläckarna med flytande kväve. 

Fotodynamisk terapi

Det solskadade området smörjs in med en särskild kräm. Därefter belyses huden med rött ljus som förstör tumörcellerna. 

Laser

Det yttersta cellagret bränns bort med laser. 

Kemisk peeling

Det yttersta cellagret slipas bort med starka syror. 

Soltips

Visst är solljus nyttigt för att vi ska må bra, men i lagom doser. Femton minuter i solen per dag på sommaren räcker för att vi ska få i oss tillräckligt med D-vitamin, som kroppen behöver för att hålla skelettet starkt. När kroppen blir brun av solen är det egentligen ett tecken på att du har fått för mycket av det goda och att huden försöker skydda sig mot skador. 

Många solsemestrar till tropiska länder kan skada huden på sikt. Tänk på att barn är känsligast. Om de bränner sig i solen ökar risken för att de ska få allvarliga solskador senare i livet. Barn under ett år ska inte alls vara i solen. För dig som redan har haft aktinisk keratos tidigare är det extra viktigt att skydda huden. Att utveckla aktinisk keratos handlar om att du under många år har utsatt huden för kraftig solexponering. Därför är det viktigt att tänka på hur du skyddar dig.

  • Heltäckande kläder – Kläder är det bästa solskyddet för både barn och vuxna. Använd solskyddsmedel som komplement. 
  • Solskyddsmedel – Smörj in ett tjockt lager kräm innan du går ut. Upprepa på nytt var tredje timme om du badar eller svettas mycket. Använd solskyddsfaktor 30+ för att även stänga ute det skadliga UVA-ljuset. Barn kan behöva solskyddsfaktor 50. 
  • Sök skugga mitt på dagen – Undvik direkt sol mitt på dagen. Framför allt om du reser bort till sydligare breddgrader. Solens UV-strålning är som starkast mellan klockan 11 och 14. 
  • Här botas solskador på löpande band – Många vet inte att deras fläckar på flinten eller händerna kan vara ett förstadium till cancer. Men fläckarna går att behandla – så sök hjälp i tid.
 
Se mer om hud och sol i filmen Hudförändringar av solen här

Annons:

Läs även

Ökning av hudcancer
12 augusti, 2020 Hud & Hår

Ökning av hudcancer

Sedan 1960-talet har risken att insjukna i fler än ett ...

Nässelutslag (urtikaria)
9 juli, 2020 Hud & Hår

Nässelutslag (urtikaria)

Namnet urtikaria kommer av det latinska ordet för bränn...

Mjölkskorv
7 juli, 2020 Hud & Hår

Mjölkskorv

...

Annons:
Alternativ medicin vid hudbesvär
12 augusti, 2020 Hud & Hår

Alternativ medicin vid hudbesvär

Komplementär medicin är populärt också vid hudsjukdomar...

Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”
1 juli, 2020 Hud & Hår

Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”

Cecilia Grahn, 41, lever med hereditärt angioödem, HAE....

Så njuter du säkert av vårsolen
29 april, 2020 Cancer

Så njuter du säkert av vårsolen

Sol och värme och kanske en paus i en annars kaotisk ti...

Annons:
Så undviker du torr hud när du tvättar händerna ofta
22 april, 2020 Hud & Hår

Så undviker du torr hud när du tvättar händerna ofta

Torr hud kan bero på många saker. I de flesta fall räck...

Så solar du säkert
9 mars, 2020 Cancer

Så solar du säkert

Huden har ett naturligt solskydd – lär dig använda det ...

Internationella Psoriasisdagen: Efter 35 år är Peter äntligen symtomfri
3 mars, 2020 Hud & Hår

Internationella Psoriasisdagen: Efter 35 år är Peter äntligen symtomfri

Den 29 oktober firas Internationella Psoriasisdagen i e...

Insektsbett – tips och råd!
15 januari, 2020 Bättre liv

Insektsbett – tips och råd!

När värmen stiger kryper också små vänner i naturen fra...

Annons:
Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis
13 januari, 2020 Hud & Hår

Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis

För att få tillgång till bäst vård och behandling för p...

Kosmetikaköp på nätet kan vara hälsofarligt – se upp för fällorna!
26 november, 2019 Hud & Hår

Kosmetikaköp på nätet kan vara hälsofarligt – se upp för fällorna!

Black friday står för dörren och julklappshandeln tar s...

Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker
8 augusti, 2019 Diabetes

Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker

För den som har diabetes uppstår inte sällan problem me...

Annons:
Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den
9 juli, 2019 Hud & Hår

Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den

Många av oss vet redan att det är viktigt att skydda os...

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis
9 juli, 2019 Hud & Hår

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis

Tusentals fler med psoriasis kan nu få tillgång till my...

Experten: Var tredje svensk drabbas av cancer – dags att njuta av en stund i skuggan?
28 juni, 2019 Barn & Graviditet

Experten: Var tredje svensk drabbas av cancer – dags att njuta av en stund i skuggan?

Svenskar är bland dem som solar mest i Europa men oroar...

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?
26 juni, 2019 Hud & Hår

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?

För att du lättare ska kunna veta hur du ska vårda och ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten