Ange ditt sökord

Ringorm är en svampinfektion i huden som ger karaktäristiska ringformade utslag. Foto: Getty Images

Ringorm är en svampinfektion i huden som ger karaktäristiska ringformade utslag. Foto: Getty Images

Utslagen vid ringorm kan blir flera centimeter i diameter. Foto: Getty Images

Utslagen vid ringorm kan blir flera centimeter i diameter. Foto: Getty Images

Ringorm – orsak, symtom, behandling

Ringorm är benämningen på en hudinfektion som orsakas av hudsvamp. Sjukdomen kallas också ibland för revorm men har trots sina namn ingenting med ormar att göra. Infektionen orsakar cirkulära utslag på huden och i hårbottnen.

Annons:

 

Det är relativt ovanligt att människor drabbas av ringorm och infektionen är betydligt vanligare hos djur. Kor och marsvin är de djur som tycks drabbas mest. När en människa drabbas av ringorm uppstår kliande cirkulära eller ovala utslag på olika ställen av kroppen och det krävs oftast behandling för att helt bli av med dem.

Varför får man ringorm?

I de allra flesta fall överförs smittan ifrån något djur till en människa. De flesta däggdjur bär på någon typ av hudsvamp. Det kan ofta vara så att ett djur bär på smittan utan att på något sätt lida av det och att de smittar trots att de själva inte visar några sjukdomstecken. Trots att ringorm är ovanligt smittas människor ibland. Till exempel lantbrukare som har djur eller barn som vistas mycket omkring djur som marsvin eller katter. Infektionen smittar sällan från människa till människa men i mycket sällsynta fall kan även det förekomma.

Symtom på ringorm

De karaktäristiska utslagen är lätta att känna igen. Utslagen kliar och är ofta knottriga och fjällar. Storleken på dessa kan vara allt ifrån några millimeter stora upp till flera centimeter. Vissa som drabbas får många utslag medan andra endast får några få. De större utslagen börjar ibland läka i mitten vilket ger dem det ringformade utseende som är upphov till infektionens namn.

Diagnos vid ringorm

Det första steget till att diagnostisera ringorm är genom att observera de ringformade utslagen. Det händer dock relativt ofta att en person tros ha ringorm när det i själva verket handlar om någonting helt annat. Psoriasis och atopiskt eksem har båda runda utslag som symtom men de är också betydligt vanligare än ringorm. Det går även att göra en hudskrapning av utslagen och undersöka dessa under mikroskop. På detta sätt kan man få svar direkt, men det kräver också att läkaren har viss kompetens och erfarenhet av ringorm. Väljer han eller hon däremot att odla på avskrapet tar det cirka 3-4 veckor att få svar. Det går även att påbörja behandling mot ringorm för att se om det fungerar.

Behandling av ringorm

En svampinfektion i huden behandlas med ett medel mot hudsvamp. Ofta räcker det med en speciell kräm men i svårare fall kan en behandling i tablettform komma att behövas. Med rätt behandling försvinner utslagen oftast väldigt fort och kan vara borta inom 1-2 veckor. Det är viktigt att fortsätta behandlingen i ytterligare ett par veckor efter det att det sista utslaget har läkt för att försäkra sig om att det inte kommer tillbaka.

Övrigt om ringorm

Det är inte farligt att ha ringorm men det kan vara mycket irriterande eftersom det kliar. Det är alltid en bra idé att kontakta sjukvårdsupplysningen eller en vårdcentral om man drabbas av kliande hudutslag som växer i storlek. De kan hjälpa till att fastställa om det är ringorm och i så fall vad man kan göra åt infektionen.

Läs om svampinfektion i hårbotten.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: