Ange ditt sökord

Även om pollenallergi och covid-19 inledningsvis kan vara snarlika en vanlig förkylning finns det tydliga skillnader.  Foto: Shutterstock

Även om pollenallergi och covid-19 inledningsvis kan vara snarlika en vanlig förkylning finns det tydliga skillnader. Foto: Shutterstock

Pollenallergi eller coronavirus covid-19 – så vet du skillnaden!

Covid-19, orsakat av det nya coronaviruset, och pollenallergi kan inledningsvis ha snarlika symptom och det kan vara svårt att avgöra om man har pollenallergi eller blivit smittad av coronaviruset. Det finns några skillnader som därför är bra att känna till.

Annons:

För många pollenallergiker innebär pollensäsongen en jobbig period och återkommande allergiska besvär som rinnsnuva, röda ögon och återkommande nysningar. Den här artikeln handlar om hur du kan se skillnad på covid-19 och pollenallergi, vill du läsa mer om pollenallergi och lära dig mer om möjligheterna att vaccinera dig mot pollenallergi kan du göra det här

Skillnaden på symtom vid pollenallergi eller covid-19 

Även om pollenallergi och covid-19 inledningsvis kan vara snarlika en vanlig förkylning finns det tydliga skillnader. Vid pollenallergi är det vanligt att du nyser, får röda kliande ögon och snuva eller nästäppa. Symtomen håller vanligtvis i sig. Pollenallergiker kan även få allergisk astma vilket kan leda till ihållande hosta och problem med väsande och pipande andning. Pollensäsongen kan pågå från tidig vår, ibland så tidigt som slutet av februari, till september beroende på hur väderleken sett ut. Vilka symtom du får, och hur allvarliga, kan därmed variera under pollensäsongen beroende på halten pollen i luften. 

Vid covid-19 är vanliga symtom däremot feber, hosta eller influensaliknande symtom, symtom som generellt vanligtvis inte brukar gälla pollenallergi. De flesta som insjuknat i covid-19 har fått lindriga symtom som feber och hosta och tillfrisknat inom två veckor. För de som blivit allvarligt sjuka ser man att det har tagit mellan tre till sex veckor innan de flesta även där tillfrisknar. 

Nedan ser du vår symtomguide. För komplett symtomguide, inklusive andra diagnoser, klicka på bilden! 

Pollenallergiker – behandla i tid

För dig som är pollenallergiker gäller grundrekommendationen att börja behandla i tid, helst innan symtomen brutit ut. Genom att följa nyheter och pollenprognoser kan du se hur höga halter av pollen det finns i luften och när pollenhalten börjar rapporteras. Vid symtom finns receptbelagda och receptfria läkemedel som man kan testa, apoteken har ofta en egen avdelning för allergiprodukter.

Fråga på apoteket för att få hjälp med just dina symtom. 

Då ska du stanna hemma

Det kan vara svårt att avgöra om man ska stanna hemma men med anledning av covid-19 gäller att du just nu inledningsvis ska stanna hemma om:

  • Du har snuva.
  • Du har lätt hosta.
  • Du har ont i halsen.

Om du tror att besvären beror på din pollenallergi, du märker att medicineringen hjälper och att symtomen inte förvärras behöver du inte stanna hemma. Får du däremot feber, eller symtom som inte beror på allergin, ska du stanna hemma tills du blir helt frisk och därefter stanna hemma två extra dagar. Undvik socialt umgänge och framförallt, träffa inga äldre eller sjuka. Behöver du uppsöka en vårdmottagning ska du alltid ringa innan om du har sytom, och berätta om symtomen. Vid akuta fall ska du alltid ringa 112, men även då, om möjligt, uppge om du har symtom på covid-19.

Annons:

Folkhälsomyndigheten, 1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: