Ange ditt sökord

Vid nattskräck brukar barnet sitta upp och skrika i sängen Foto: Getty Images

Vid nattskräck brukar barnet sitta upp och skrika i sängen Foto: Getty Images

 Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Nattskräck hos barn

Nattskräck är ett obehagligt men ofarligt fenomen där barnet plötsligt sätter sig upp och skriker under natten. Det tar ofta inte emot tröst och ska heller inte försöka väckas. Men det finns knep som kan göra att barnet slipper få dessa obehagliga attacker.

Annons:

Vad är nattskräck?

Nattskräck kallas även pavor nocturnus och är ett sorts ofullständigt uppvaknande som inträffar under djupsömnen i början av natten. Under en episod sover vissa delar av hjärnan djupt och andra är vakna. Ungefär fem procent av alla barn drabbas. Fenomenet är vanligast hos barn i förskoleåldern men förekommer även i högre åldrar och ibland till och med hos vuxna. Det vanliga är att det går över senast när barnet närmar sig puberteten, men oftast tidigare.

Nattskräck uppträder under den tidiga natten, ofta någon timme efter att barnet har somnat. Det yttrar sig som ett stort stresspåslag hos barnet. Det vanliga är att barnet sitter upp och skriker samt uppvisar intensiv rädsla. Dessutom kan det försöka putta bort den som tröstar eller vifta med armarna. Vissa barn går upp och går under nattskräcken. Även om barnet ter sig vaket går det inte att få kontakt med. Det somnar ofta om snabbt igen när attacken är över, alternativt att den går över i samband med att barnet somnar om. Ifall barnet vaknar helt går nattskräcken ofta över, dock ska barnet inte försöka väckas under episoden. En nattskräcksattack pågår under cirka 1-20 minuter.

Varför får man nattskräck?

Varför vissa barn får nattskräck och andra inte är det ingen som säkert vet säkert men man har sett att det i många fall kan vara ärftligt. Hos barn som har anlag för nattskräck kan alltså den vanliga intensiva utvecklingen av barnets hjärna utlösa nattskräck.

Vidare har man sett att vissa barn får nattskräck om de har upplevt allvarlig stress, har feber eller sovit dåligt tiden innan en attack. Det finns också studier som visar att vissa läkemedel kan försämra sömnkvaliteten och trigga episoder av nattskräck.

Vad är skillnaden på nattskräck och mardrömmar?

Mardrömmar är betydligt vanligare än nattskräck och det finns några saker som tydligt skiljer dessa från varandra. Det som kallas mardrömmar brukar komma senare på natten, till skillnad från nattskräck som kommer bara någon timme efter insomnandet. Barnet brukar minnas mardrömmar och kan ha svårt att somna om efter. Efter en mardröm är barnet ofta klarvaket. Ytterligare en skillnad är att barn som har drömt en mardröm oftast är mottagliga för tröst.

Lider barnet av nattskräck?

Som anhörig kan nattskräcken vara väldigt obehaglig, men den är inte farlig. Självklart ska man alltid värdera om det kan vara något annat än nattskräck som vid varje enskilt tillfälle gör att barnet skriker, men man lär sig ganska snabbt att känna igen tecknen på nattskräck. Det vanliga är att barnet inte kommer ihåg någonting av episoden efteråt.

Vad ska man göra när barnet har nattskräck?

Ett barn som har nattskräck ska inte försöka väckas eftersom det kan orsaka förvirring och stress. Dessutom kan nästa sömncykel bli störd, vilket kan orsaka en till episod av nattskräck. Istället bör föräldern underlätta att barnet återgår till djupare sömn genom att sitta lugnt bredvid eller lotsa barnet tillbaka till sängen om det är uppe och går.

Om nattskräcken förekommer ofta kan ett knep vara att under en veckas tid notera när efter insomnandet som attacken kommer. Då kan man försiktigt väcka barnet ungefär en halvtimme innan det beräknas inträffa och efter en kort stund låta det somna om på nytt. På så sätt kommer barnet inte ner i den djupa sömn där nattskräcken brukar inträffa, utan påbörjar en ny sömncykel. Detta kallas schemalagt väckning.

Utöver detta är det bra att försöka undvika sömnbrist och stress hos ett barn med nattskräck, vilket såklart är bra att undvika för alla barn. Att ha ett regelbundet sömnschema kan hjälpa många som har besvär med nattskräck. Vid långvariga och intensiva besvär ska barnet bedömas av läkare.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: