Ange ditt sökord

Solskydd är viktigt för att skydda huden under graviditeten. Foto: Shutterstock

Solskydd är viktigt för att skydda huden under graviditeten. Foto: Shutterstock

Linea nigra, den pigmenterade randen på magen som många gravida får. Foto: Shutterstock

Linea nigra, den pigmenterade randen på magen som många gravida får. Foto: Shutterstock

Två av tre gravida får melasma, pigmentförändring i ansiktet. Foto: Shutterstock

Två av tre gravida får melasma, pigmentförändring i ansiktet. Foto: Shutterstock

Sola med måtta under din graviditet

Sol och värme är något vi längtar efter en lång mörk höst och vinter. Ljus och värme är skönt för humöret, och hjälper oss också att reglera vår dygnsrytm. Med hjälp av solens strålar kan vi också bilda D-vitamin, vilket vi behöver för vårt skelett och för vårt psykiska välmående.
Men under graviditet gör omställningen i hormonerna att vi blir känsligare för sol, och många gravida undrar också kring solning, solkräm och hur värme påverkar barnet i magen.

Annons:

För att bilda tillräckliga mängder av D-vitamin i huden räcker det med att du får sol på händerna och i ansiktet i cirka 20 minuter varje dag. Att vistas i solen längre än så, särskilt utan skydd mot solstrålningen, kan i stället vara skadligt och öka risken för brännskador eller hudcancer.

Solens skadliga strålning kallas ultravioletta strålar eller UV-strålar.  De två typer av UV-strålning som kan ge hudskador är främst UVA och UVB.  UVA-strålar har förmåga att tränga djupast ned i en oskyddad hud. UVB-strålar reflekteras i överhuden.

Huden blir mer pigmenterad under graviditeten

Många gravida märker att de i slutet av graviditeten får en ökad pigmentering i huden.  Det beror på en ökad produktion av hormonerna östrogen, progesteron och melanocytstimulerande hormon. Dessa tre hormoner stimulerar hudens bildning av melanin, vilket ger det bruna pigmentet i huden när vi blir solbruna, får pigmenterade hudförändringar eller fräknar.

Under graviditet blir oftast huden kring bröstvårtorna, i armhålorna och i underlivet mörkare. Nedanför naveln kan den gravida få en mörk linje som sträcker sig ned mot blygdbenet, den så kallade linea nigra. Den ökade pigmenteringen märks oftast mest hos personer som har en mörkare hudtyp.

Melasma är en diffus och något fläckig form av hudpigmentering i ansiktet under graviditet, och ses hos så många som 2 av 3 gravida! Pigmenterade ”födelsemärken” kan också bli mörkare eller lite större under graviditeten, men någon ökad risk för att dessa födelsemärken ska utvecklas till hudcancer finns inte.

Solning under graviditet ger fler pigmentfläckar

Solljus ökar också bildningen av melanin. Därför ger kombinationen graviditet och solning en ökad risk för att få pigmentfläckar i huden.  Hos de allra flesta försvinner eller bleknar den ökade pigmenteringen efter graviteten, men det kan ta lite tid. Några kan ha kvar den ökade pigmenteringen i flera år, eller resten av livet. Just pigmentfläckar i ansiktet tycks vara svårast att bli av med, så tänk på att använda en kräm med högre solskyddsfaktor när du vistas i solen under graviditeten. Skuggläge och solhatt är inte fel det heller!

Solkräm skyddar mot solskador i huden

Med solskydd reflekteras UV-strålarna innan de når ned i huden. Det finns två olika typer av solfilter i solkrämer; kemiska och fysikaliska.

De fysikaliska filtren innehåller mikroskopiska partiklar av titandioxid och zinkoxid.  Solkräm med fysikaliskt filter lägger sig som en vit hinna på huden och reflekterar bort solens strålar från hudens yta. Den tränger alltså inte ned i huden.

De kemiska solskydden innehåller i stället ämnen som tas upp i huden och skapar en kemisk reaktion i hudens övre lager. Genom detta görs UV-strålarna ofarliga när de träffar huden. Flera av ämnena i de kemiska filtren har en hormonliknande effekt och kan påverka kroppens hormonsystem. Vissa kemiska filter kan också vara skadliga för miljön eller orsaka allergier.

Det finns solskyddsprodukter som innehåller en kombination av fysikaliska och kemiska filter.

Den solskyddande nivån på solkräm eller annan solskyddsprodukt mäts i SPF. SPF 6–10 är lågt skydd, SPF 15–25 är medelhögt skydd, SPF 30–35 är högt skydd och att SPF 50+ ger ett mycket högt skydd. Hur pass högt skydd du behöver beror på flera faktorer; hur stark solen är just den dagen, tidpunkten på dagen, hur nära ekvatorn du är, hur tjockt ozonlagret är där du befinner dig, och vad du har för hudtyp och hudfärg. Vårt pigment i huden, melanin, fungerar som en inbyggd solskyddsfaktor. En person som är ljus, och alltså har lite melanin i huden, behöver en mycket hög solskyddsfaktor för att inte bränna sig, och en mörkare person med mer melanin i huden klarar sig med en lägre solskyddsfaktor.

Använd inte gammal solkräm

De aktiva ingredienserna och filtren i solkrämen slutar att verka när de blir gamla. Använder du gammal solkräm i tron om att du är skyddad finns risken att du bränner dig och utsätts för onödig risk för hudcancer. Solkrämen kan hålla i flera år om förpackningen är oöppnad, men så fort du har öppnat förpackningen bör du använda innehållet snarast. Har solkrämen varit öppnat under ett år bör du kasta den. Precis som alla andra krämer och skönhetsprodukter har även solkräm ett bäst före datum. Detta står alltid angivet på förpackningen.

Solkräm under graviditet

När det gäller vad som skall användas som gravid så diskuteras det en del kring de kemiska filtren. Dansk forskning har visat att det kemiska filtret OMC (oktylmetoxycinnamat), kan ge fosterskador hos råttor. Forskaren bakom studien anser att det finns en viss risk för att ämnet även påverkar människor och rekommenderar att gravida kvinnor att använda solskydd utan OMC.

Gravida kan gärna använda en solskyddskräm utvecklad för barn, med hög skyddsfaktor. Använder man krämer med en blandning av fysikaliska och kemiska filter ska man välja en kräm som har kemiskt filter med låg grad av penetration av huden. Rådfråga personalen på apoteket.

Det finns inga generella råd för vilken nivå av solskydd som en gravid kvinna bör ha. Detta beror dels på att behovet av solskydd är individuellt, dels på att det alltid är bra att ha en så hög solskyddsfaktor som möjligt, oavsett om man är gravid eller inte.

Bli inte för varm under graviditeten

Fostret ligger skyddat i livmodern och UV-strålningen når inte in till barnet genom din hud och livmoderväggen. Däremot kan fostret påverkas av att du blir för varm. När din kroppstemperatur ökar blir det också lite varmare i livmodern. Man räknar oftast med att fostret i livmodern har en kroppstemperatur som är en halv grad högre än mammans. Foster som lir för varma brukar reagera med att få en hög puls.

Värmen i solen kan också göra att den gravida får mer besvär med svullnad i händer, fötter och ben, och större risk för huvudvärk på grund av vätskebrist.

Gravida bör hålla sig i när det är som hetast mitt på dagen, dricka ordentligt och gärna ta svalkande bad.

Tips om sol och värme under graviditet

  • Se till att hålla dig sval, var gärna i skuggan mitt på dagen
  • Drick ordentligt när det är varmt.
  • Svalka dig gärna med ett bad i pool, sjö eller i hav under varma dagar
  • Trots att det är varmt – bär stödstrumpor! När det är varmt ökar risken för svullna ben och fötter, vilket i sin tur ökar risken för åderbråck eller blodproppar
  • Använd solkräm med hög skyddsfaktor
  • Bär långärmade och långbenta kläder som ett extra solskydd. Textilier är det bästa skyddet du kan ha mot solen, mycket bättre än solkräm!

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: