Ange ditt sökord

Euromelanoma är en årlig europeisk kampanj för att öka uppmärksamheten kring melanom och för att informera om förebyggande insatser och tidig diagnostik. Foto: GettyImages

Euromelanoma är en årlig europeisk kampanj för att öka uppmärksamheten kring melanom och för att informera om förebyggande insatser och tidig diagnostik. Foto: GettyImages

Euromelanoma: En årlig kampanj för att öka medvetenheten om melanom

Euromelanoma är en årlig europeisk kampanj som syftar till att öka medvetenheten om melanom, en typ av hudcancer som kan vara dödlig om den inte upptäcks och behandlas i tid. Kampanjen äger rum varje år i maj och involverar hudläkare och andra läkare, frivilligorganisationer och allmänheten.

Annons:

Euromelanoma startades 1999 av European Dermatology Forum (EDF) och är nu en årlig kampanj som involverar över 30 länder i Europa. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten hos allmänheten om melanom och andra hudcancerformer. Man vill öka kunskapen kring hur hudcancer ser ut, hur det kan förebyggas och hur man kan upptäcka det hos sig själv eller hos sina närstående. Kampanjen fokuserar mycket på att förmedla information om riskfaktorer för hudcancer och att uppmuntra människor att skydda sin hud och kolla upp misstänkta hudförändringar.

Vad är melanom?

Melanom är en form av hudcancer som uppstår i melanocyter, de celler som producerar pigmentet melanin som ger färg åt huden, ögonen och håret. Melanom kan uppstå i alla delar av kroppen, inklusive huden, ögonen, tarmen och andra organ, men det är vanligast i huden. Det är den farligaste typen av hudcancer eftersom det kan sprida sig till andra delar av kroppen och orsaka allvarliga komplikationer.

Symtom på melanom är en pigmenterad fläck eller knöl på huden som är asymmetrisk, har ojämna kanter, olika färger eller storlekar, och som förändras över tid. Andra symtom inkluderar klåda, blödning eller sårbildning i födelsemärket. Det är viktigt att kolla upp alla misstänkta hudförändringar, särskilt om de förändras över tid eller om du har en högre risk för melanom.

Riskfaktorer för melanom inkluderar exponering för UV-strålning från solen eller solarier, att ha blek hud, många födelsemärken, ha en familjehistoria av melanom samt att genomgå behandlingar som sätter ned immunförsvaret (så kallade immunsupprimerande behandlingar).

Vad kan du göra för att skydda din hud?

Det är viktigt att skydda din hud från solen och andra källor till UV-strålning för att minska risken för melanom och andra hudcancerformer. Använd solskyddsmedel med högt SPF (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning, använd kläder som täcker huden, särskilt under de varmaste timmarna på dagen, och undvik att sola och använda solarier. Om du har en högre risk för melanom, till exempel om du har många födelsemärken eller en familjehistoria av melanom, bör du också kolla upp din hud regelbundet för att upptäcka eventuella förändringar.

Doktorns läsare medvetna om solning och risk för hudcancer

I vår enkät om hudcancer, med 900 svarande, var det 99 procent som angav att de var medvetna om att solande kan leda till hudcancer. Vi frågade om våra läsare tänker på att sola försiktigt och 37 procent angav att de alltid tänkte på det, och 53 procent att de tänker på det till viss del. Det var bara 4 procent som aldrig tänkte på att skydda sig från solen, och i den gruppen var det tre gånger fler män än kvinnor.

Vi frågade också er läsare om ni kontrollerar er hud regelbundet. Tre av tio svarande angav att de alltid kontrollerar sin hud, och sex av tio svarade att ”det händer”. En av tio kontrollerar aldrig sin hud, och även här ser man att det är fler män än kvinnor som aldrig kontrollerar sin hud för förändringar.

Av de 900 svarande var det 34 procent som någon gång sökt vård för en hudförändring, och 17 procent hade fått diagnosen hudcancer. Av de som sökt vård var det en större andel män än kvinnor, men när det gäller hudcancerdiagnos bland våra läsare var det en jämn fördelning mellan män och kvinnor.

Det här ska du leta efter när du undersöker din hud:

  • Märken som växer, ändrar färg eller form.
  • Födelsemärken som skiljer sig från de andra du har på kroppen (”fula ankungen-tecknet”).
  • Asymmetriska och ojämna märken.
  • Födelsemärken som fjällar
  • Flerfärgade födelsemärken.
  • Märken som kliar, blöder eller varar.
  • Märken som bildar sår som inte läker.

Kom ihåg att du alltid har möjlighet att boka tid på din vårdcentral om du har misstänkta hudförändringar. Vid behov kan din läkare ordna en remiss till hudspecialist för bedömning.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: