Ange ditt sökord

Näspolyper är utbuktningar på näsans slemhinna som kan ge svårigheter att andas genom näsan. Foto: Shutterstock

Näspolyper är utbuktningar på näsans slemhinna som kan ge svårigheter att andas genom näsan. Foto: Shutterstock

Näspolyper (sinonasal polypos)

Annons:

Näspolyper är små utbuktningar som sätter sig på näsans slemhinna. De växer från bihålorna i näsan och ner i näsgångarna och sitter ofta så långt in att man inte kan se dem. Näspolyper är ofarliga men kan ge svårigheter att andas genom näsan.

Det är sällan som barn drabbas och näspolyper är vanligare hos män än vad de är hos kvinnor. Ungefär 2 % av befolkningen får någon gång åkomman och den exakta orsaken är i nuläget inte känd. Det är en kronisk slemhinnesjukdom som inte kan botas men som kan kontrolleras med hjälp av rätt behandling.

Varför får man näspolyper?

Att man får åkomman kan bero på att man har haft en långvarig bakterie- eller svampinfektion i näsans slemhinna. Det kan även finnas ett samband mellan överkänslighet mot ämnet acetylsalicylsyra och näspolyper. Acetylsalicylsyra finns bland annat i vissa receptfria värktabletter. Även de som har astma tycks mer benägna att drabbas och astman blir ofta bättre om näspolyperna behandlas ordentligt eftersom det öppnar upp luftflödet i näsan.

Symtom på näspolyper

Det allra vanligaste symtomet är nästäppa som inte vill ge med sig. Den utvecklas ofta under flera år och kan orsaka snarkningar och försämrad sömn hos den drabbade. Efterhand kan även luktsinnet komma att försämras och många drabbade lider av huvudvärk, konstant snuva, nysningar och hosta. Näspolyperna kan även leda till upprepade bihåleinflammationer samt en känsla av tryck i, på eller bakom ansiktet. En vanlig beskrivning av symtomen är känslan av att alltid vara förkyld.

Diagnos

Om det finns en misstanke om näspolyper gör läkaren en utredning som till en början baseras på sjukdomshistoria och symtom. Därefter görs en fysisk undersökning av näsa, mun och svalg. Detta sker med ett titthålsinstrument via näsan eller med hjälp av en liten spegel. I vissa fall används en magnetkamera eller datortomografi för att avgöra exakt var polyperna sitter vilket kan vara viktigt beroende på vilken typ av behandling som planeras.

Behandling

Beroende på polypernas storlek och placering görs olika åtgärder för att lindra symtomen. Då åkomman inte går att bota koncentrerar man sig istället på att försöka lindra besvären. Nässpray, näsdroppar och näspulver som innehåller kortison är vanliga behandlingsmedel som visat sig vara effektiva. Även en sköljning med koksaltlösning kan vara lindrande. Detta minskar framför allt på den irriterande snuvan samt ger kortisonbehandlingen en chans att ge ännu större effekt. I svåra fall kan det vara nödvändigt med en operation för att avlägsna de största polyperna. Det finns olika typer av operationer och dessa kan utföras antingen med lokalbedövning eller genom att man sövs ner helt. Därefter fortsätter kortisonbehandlingen för att förhindra att näspolyperna börjar växa igen.

Övrigt om näspolyper

Det händer att denna typ av åkomma upptäcks av en slump i samband med en näsundersökning och många är omedvetna om att de har näspolyper. Det rekommenderas alltid att kontakta sjukvårdsupplysningen med frågor och funderingar och om man tror att man har drabbats så bör man uppsöka en vårdcentral. Om ett barn visar tecken på att ha näspolyper kan det finnas andra bakomliggade orsaker vilket också bör konsulteras med en läkare.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: