Ange ditt sökord

Besväras du ofta av näsblod, till exempel vid förkylning, kan det vara bra att ha blodstoppande vadd nära till hands. Foto: Shutterstock

Besväras du ofta av näsblod, till exempel vid förkylning, kan det vara bra att ha blodstoppande vadd nära till hands. Foto: Shutterstock

Näsblod (epistaxis)

Att du får näsblod beror på att de ytliga blodkärl som sitter i näsan brister. Man delar upp näsblod i främre och bakre blödning, den främre näsblödningen är den som är vanligast och den bakre är ovanlig men allvarligare.

Annons:

Blodkärlen är känsliga och är man förkyld och de svullnar upp kan blodkärl brista bara genom en enkel nysning eller ett slag på näsan. Trauman, frakturer och tryck mot näsan är andra orsaker till att man kan få näsblod. Även blodförtunnande medicin, torr luft och ett överdrivet petande i eller på näsan kan göra att man får näsblod. Vissa sjukdomar som är ovanliga kan även de ge upphov till näsblod.

Symtom på näsblod

Det är oftast från den främre delen av näsan, från nässkiljeväggen, som det blöder. De har små ytliga blodkärl som lätt kan brista och börja blöda. Det kan vara på grund av att näsans slemhinna är torr och skadad som den kan bli av till exempel kallt och torrt väder.

Förkylningar, allergi, petande i näsan och överdrivet användande av nässpray kan också ge näsblod. 

Blodstillande vadd vid blödning

Om du har råkat ut för näsblod ska du sitta upp och luta dig framåt. Om man sitter bakåt kan blodet komma ner i halsen och göra att man mår illa. Enklast är att använda blodstillande vadd (StopHémo) som finns på apoteken. Vadden stoppar blödningen snabbt och skadan läker snabbare. När man tar bort vadden gör det inget om vadd sitter kvar i såret eftersom det bryts ned av kroppen.

Om du vet att du får näsblödningar lätt eller använder blodförtunnande läkemedel är det bra att ha blodstillande vadd hemma.

Om det inte slutar blöda

Har man inget vadd är rekommendationen att man ska klämma åt näsans mjukare delar som sitter precis nedanför näsbenet och hålla där i cirka 10 minuter. Om inte blödningen avtar kan man använda sig av en bomullstuss som man dränker in i matolja eller vaselin och föra in den i näsan, klämma åt igen i 10 minuter och sedan låta bomullstussen sitta kvar ett par timmar. Man använder olja för att hindra bomullstussen att fastna i sårskorpan.

Om det inte slutar att blöda efter 30 minuter bör du uppsöka läkare eller sjukhus för att få behandling. Ett annat sätt är att testa att suga på isbitar eller lägga en ispåse mot pannan och näsan då kyla gör att blodkärlen drar ihop sig. Om man har återkommande blödningar är det bra att kontakta vårdcentralen för en undersökning.  Om blödningen inte slutar av sig själv kan läkaren också behöva utföra ett ingrepp som går ut på att man etsar eller bränner de blodkärl som orsakar själva blödningen. I de fall då man har en bakre blödning är det viktigt att man får vård, samt blir inlagd på sjukhus där man kan observeras och behandlas.

Så undviker du att få näsblod

Undvik att peta i näsan, en vass nagel ger lätt näsblod. Om du är förkyld är det vanligt med svullna blodkärl, då ska du försöka torka näsan försiktigt istället för att snyta dig. Det går även att skölja näsan med koksaltlösning som går att köpa på apoteket. Dessutom kan man blanda till en egen koksaltlösning.

Försök undvika vissa läkemedel som kan ge näsblod, detta gäller främst medicin som tas genom näsan. Du kan också spraya med näsolja för att minska torrhet och petande.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: