Ange ditt sökord

En typ av mobilarmbåge är den som orsakas av att man under långa perioder böjer armbågen i över 90 graders vinkel Foto: Shutterstock

En typ av mobilarmbåge är den som orsakas av att man under långa perioder böjer armbågen i över 90 graders vinkel Foto: Shutterstock

Mobilarmbåge (ulnariskompression, tryck mot armbågsnerven)

Mobilarmbåge är, precis som det låter, en skada i armbågen som uppkommer vid användning av mobiltelefon. Mobilarmbåge kan leda till besvär i handen och fingrarna och orsakas av tryck mot armbågen eller långvarig onaturlig sträckning.

Annons:

Den vanligaste orsaken till mobilarmbåge är att man stödjer armbågen mot ett hårt underlag.

Kraftigt användande av mobiltelefon orsak

Kraftigt användande av mobiltelefon och läsning är oftast det underliggande problemet. Det kan även handla om andra faktorer som felaktig arbetsställning, vissa fysiska arbetsuppgifter eller att man håller på med idrotter där man placerar ett starkt tryck mot armbågen.

En annan typ av mobilarmbåge är den som orsakas av att man under långa perioder böjer armbågen i över 90 graders vinkel. När man under långa perioder håller en mobiltelefon i den vinkeln sträcker det den nerv som kontrollerar lillfingret och ringfingret. Blodflödet till nerven kvävs ofta, och det är speciellt längre perioder i den onaturliga vinkeln som orsakar mobilarmbåge. Det är viktigt att lyssna på kroppens tecken och sluta sträcka armen när man t ex känner av att armen börjar somna eller andra typer av domningar.

“Cubital Tunnel Syndrome”

En engelsk term för mobilarmbåge som ibland används är ”Cubital Tunnel Syndrome”. Begreppet kubitaltunnelsyndrom används även ibland i Sverige.

Detta ska inte förväxlas med ”Carpal Tunnel Syndrome” (karpaltunnelsyndrom på svenska), ett annat besvär som påverkar våra händer och fingrar.

Symtom på mobilarmbåge

Några vanliga symtom på mobilarmbåge är:

  • Nedsatt känsel och domningar
  • Svårt att sticka ut fingrarna
  • Svårigheter att böja den yttersta delen av lillfingret
  • Pirrningar i ringfingret och lillfingret

Symtomen förvärras med tiden och domningarna blir mer vanliga. Vid allvarligare symtom kan det vara svårt med vardagliga fingerrörelser, som att skriva och öppna burkar. Det kan kännas som att du är svag och klumpig i händerna och fingrarna.

Om armbågen och ulnarisnerven

Nerven som drabbas vid mobilarmbåge kallas för ulnarisnerven. Det är en stor nerv som går från armbågen ned till underarmen och handen. Ulnarisnervens huvuduppgifter är att bidra med känsel och rörlighet till de mindre fingrarna. När armbågen böjs eller utsätts för tryck kan nervens blodflöde strypas, och därmed även de möjligheter till känsel och rörlighet som den ger. Intressant att veta om ulnaris är att det är samma nerv som ger smärtsamma stötar när man slår i armbågen.

Behandling av mobilarmbåge

Prognosen vid mobilarmbåge är god om man slutar orsaka tryck mot armbågen och/eller böja armbågsnerven maximalt vid upprepade tillfällen. Symtomen brukar oftast försvinna efter några veckor. Handsfree kan vara ett bra alternativ om man måste prata i telefon under längre perioder. Det finns även olika typer av stödskenor för armen som kan vara till hjälp. Receptfria smärtstillande läkemedel hjälpa mot eventuell smärta.

Oftast försvinner besvären över tid när man undviker att belasta armbågen på fel sätt. I undantagsfall kan det behövas en operation. Operation sker främst om musklerna mellan pekfingret och tummen har försvunnit.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: