Ange ditt sökord

Ett revbensbrott innebär att man brutit ett eller flera revben, och de frakturerna läker oftast av sig själv.  Foto: Shutterstock

Ett revbensbrott innebär att man brutit ett eller flera revben, och de frakturerna läker oftast av sig själv. Foto: Shutterstock

Brutet revben (revbensbrott)

Revbensbrott, eller brutet revben som man också kan säga, är när man fått en spricka på revbenet eller att revbenet har gått av. Ett brutet revben kan göra väldigt ont, och när man just har fått det så gör det extra ont. Det är viktigt att man ändå ser till att röra på sig.

Annons:

Vad är ett brutet revben?

Ett revbensbrott är när man fått en spricka i revbenet eller att revbenet har gått av. Brutet revben ger en liten svullnad, precis som när man bryter andra ben i kroppen. Revbenets uppgift är att skydda de organ som är innanför bröstkorgen, så det är viktigt att revbenen är hela.

Hur får man ett brutet revben?

Det vanligaste är att detta uppstår i samband med en olycka, att man ramlat eller att man fått en kraftig smäll mot bröstkorgen. Man kan även få ett brutet revben om man har hostat väldigt kraftigt. Man kan även få ett revbensbrott om man lider av benskörhet.

Revbenen läker oftast av sig själva, men det kan ta 1-2 månader. Där benet har läkt ihop  kan det bildas en slags knöl, men denna knöl är helt ofarlig.   Det är inte vanligt att barn bryter revben eftersom deras revben är mer flexibla.

Vad ger brutet revben för symtom?

Det finns flera symtom som är vanliga när man har brutit ett revben:

  • Man är öm över det revben som är skadat.
  • Det gör ont när man hostar, nyser, andas djupt eller skrattar.
  • Man har svårt att sova eftersom det gör ont att vända sig i sängen.

Hur ont man har kan variera. Första veckan brukar man ha jätteont, men sedan brukar det bli bättre och smärtan minska. Man kan även ha ont när revbenet har läkt ihop helt, men det brukar försvinna efter ett tag.

Hur  behandlas ett brutet revben ?

Om man har mycket ont  kan man pröva de receptfria smärtstillande läkemedel som finns på apoteken. Känner man sig osäker kan man fråga om råd på apoteket.

Revben läker ihop av sig själva, men om det är många revben som är brutna,  till exempel vid en större olycka, så kan man behöva opereras för att bröstkorgen där revbenen sitter ska bli så stabil som möjligt.

Det är bra om man rör på sig så att man inte ligger still för länge. Har man däremot så ont så att man inte kan röra sig ska man uppsöka läkarvård. Revbenen kan läka ihop själva eftersom de stabiliseras av musklerna som sitter runt om.

När ska man söka läkarvård vid ett brutet revben?

Om man har så ont att det inte räcker med receptfria smärtstillande läkemedel kan man kontakta en vårdcentral.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man har fått en smäll mot bröstkorgen och:

  • är andfådd, matt, kallsvettig eller illamående 
  • får hosta eller svår andnöd.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd om man är osäker, och det är viktigt att ett brutet revben behandlas så snart som möjligt så att det kan läka ihop bra.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: