Ange ditt sökord

Ett revbensbrott innebär att man brutit ett eller flera revben, och de läker oftast av sig själv. Foto: Shutterstock

Ett revbensbrott innebär att man brutit ett eller flera revben, och de läker oftast av sig själv. Foto: Shutterstock

Brutet revben (revbensbrott)

Annons:

Revbensbrott eller brutet revben som man också kan säga är när man fått en spricka på revbenet eller att revbenet har gått av. Ett brutet revben kan göra väldigt ont och i när man just har fått det så gör det extra ont. Det är viktigt att man ändå ser till att röra på sig.

Vad är ett brutet revben?

Ett revbensbrott är när man fått en spricka i revbenet eller att revbenet har gått av. Brutet revben ger en liten svullnad precis som när man bryter andra ben i kroppen. Revbenets uppgift är att skydda de organ som är innanför bröstkorgen så det är viktigt att revbenen är hela.

Hur får man ett brutet revben?

Det är vanligt att detta uppstår från någon olycka eller av att man ramlat eller om man fått en kraftig smäll mot bröstkorgen. Man kan även få ett brutet revben om man har hostat väldigt kraftigt. Revbenen läker oftast av sig själv men det kan ta 1-2 månader. Där benet har läkt ihop så kan det bildas en slags knöl men denna knöl är helt ofarlig.  Man kan även få ett revbensbrott om man lider av benskörhet. Det är inte vanligt att barn bryter revben eftersom deras revben är mer flexibla. 

Vad är symtomen för ett brutet revben?

Det finns flera symtom som är vanliga när man har brutit ett revben.

  • man är öm över det revben som är skadat
  • det gör ont när man hostar, nyser, andas djupt eller skrattar
  • man har svårt att sova eftersom det gör ont att vända sig i sängen.

Hur ont man har kan variera. Första veckan brukar man ha jätte ont men sedan brukar det bli bättre så att man har mindre ont. Man kan även ha ont när revbenet har läkt ihop helt men det brukar försvinna efter ett tag. 

Hur går behandlingen av ett brutet revben till?

Om man har mycket ont så kan man pröva de receptfria smärtstillande läkemedel som finns på apoteken såsom alvedon, ipren och magnesyl. Känner man sig osäker kan man på apoteket fråga om råd. Revben läker ihop av sig själv men om det är många revben som är brutna vid till exempel en större olycka så kan man behöva opereras för att bröstkorgen där revbenen sitter ska bli så stabil som möjligt. Det är bra om man rör på sig så att man inte ligger still för länge. Har man däremot så ont så att man inte kan röra sig så ska man uppsöka läkarvård. Revbenen kan läka ihop själva eftersom de stabiliseras av musklerna som sitter runt om. 

När ska man söka läkarvård vid ett brutet revben?

Om man har så ont att det inte räcker med receptfria smärtstillande läkemedel kan man kontakta en vårdcentral.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man har fått en smäll mot bröstkorgen och

  • är andfådd, matt, kallsvettig eller illamående 
  • får hosta eller svår andnöd.

Man kan alltid ringa sjukvårdrådgivningen för att få rådgivning om man är osäker, och det är viktigt att ett brutet revben behandlas så snart som möjligt så att det kan läka ihop bra.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: