Ange ditt sökord

Man kan själv börja använda en handledsskena på natten för att lindra besvären från karpaltunnelsyndrom. Foto: Shutterstock

Man kan själv börja använda en handledsskena på natten för att lindra besvären från karpaltunnelsyndrom. Foto: Shutterstock

Karpaltunnelsyndrom

Annons:

Karpaltunnelsyndrom är något som uppstår när det blir ett tryck på den så kallade medianusnerven i karpaltunneln som sitter i handleden. På tidigt stadie kan man känna av det genom att man får domningar nattetid i tumme, pek- och långfinger. På ett senare stadie kan det ge konstanta domningar och stickningar i hand och fingrar även under dagtid. Detta medför en fumlighet och en svaghet i handen. Värk kan komma att uppstå ju längre tid man går med karpaltunnelsyndrom.

Stickningar och domningar i fingrarna kan vara vanligt att uppleva framför allt på natten. Men om besvären känns i tummen samt pekfingret och ringfingret så kan det vara så att man har drabbats av karpaltunnelsyndrom som är mycket vanligt men sällan något allvarligt.

Orsaker till karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en kanal som ligger mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom denna kanal går det en viktig nerv och senor ner till musklerna i fingrarna. Om utrymmet minskar och nerven kommer i kläm så kan karpaltunnelsyndrom uppstå. Om det är ett långvarigt tryck eller om det är kraftigt så kan nerven bli skadad. Det kan bli ett hinder i vardagen att ha karpaltunnelsyndrom då man ofta får en känsel som är nedsatt samt att man har ont eller blir fumlig. Orsaker till att det uppstår ett kraftigt tryck eller att det blir för trångt kan vara tenosynovit, vätskeretention (graviditet) eller om man haft en blödning vid ett trauma. Även frakturer eller deformitet kan ge ett tryck på själva nerven. 

De som oftast drabbas av karpaltunnelsyndrom är kvinnor i en ålder av 40-60 år. Gravida kan få samma symtom på grund av vätskeretention men oftast går det över efter förlossningen. Det finns män som kan få karpaltunnelsyndrom genom att de haft ett arbete som varit manuellt påfrestande eller om de arbetat med vibrerande verktyg av något slag. Andra sjukdomar såsom diabetes, problem med sköldkörteln eller en reumatisk sjukdom kan även de vara orsak till karpaltunnelsyndrom.

Diagnos

En läkare kan fastställa att det verkligen är karpaltunnelsyndrom man fått genom att göra en undersökning som innefattar flera tester. Man kan sedan få remiss till en ortoped eller specialist i handkirurgi om inte sjukgymnast kan hjälpa till att behandla tillståndet. 

Behandling av karpaltunnelsyndrom

Vad man själv kan göra vid karpaltunnelsyndrom är att använda en handledsskena på natten för att lindra besvären. Denna skena hindrar att handleden böjs och att det inte blir ett tryck på medianusnerven. Man kan få hjälp av distriktssköterska eller en arbetsterapeut för att få en stödskena samt att de även kan ge råd och stöd om både arbetssituation och vilka aktiviteter man bör undvika. 

Man kan också få kortisoninjektioner som ofta ger bra effekt men om man har stora besvär så kan en lösning vara att en specialist på handkirurgi utför en operation för att ta bort trycket på nerven. 

Man öppnar då upp karpaltunneln genom att dela på ligamenten som sedan får läka ihop och då ger mer utrymme till nerver och senor. Man utför operationen under lokalbedövning. Sjukgymnastik efter en operation är att rekommendera för att få upp rörlighet i handen igen.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.