Ange ditt sökord

Det är viktigt att ta hänsyn till de riktlinjer som finns när man påbörjar en behandling för att undvika att lössen blir resistenta. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att ta hänsyn till de riktlinjer som finns när man påbörjar en behandling för att undvika att lössen blir resistenta. Foto: Shutterstock

Att använda en luskam är ett enkelt sätt att se om barnen har drabbats av löss.  Foto: Shutterstock

Att använda en luskam är ett enkelt sätt att se om barnen har drabbats av löss. Foto: Shutterstock

Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössens ägg, som kallas gnetter, klistras fast på hårstråna intill hårbotten.  Foto: Shutterstock

Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössens ägg, som kallas gnetter, klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Foto: Shutterstock

Löss – så blir du av med huvudlöss

Det är inte bara barnen som är tillbaka i skolor och förskolor, även lössen frodas när vi åter hamnar i större folksamlingar. Löss är inget att skämmas för däremot är det viktigt att ta tag i det på en gång och även informera omgivningen.

Annons:

Läkemedelsverket uppdaterade för en tid sedan sina rekomendationer för just huvudlöss, det med anledning av att vi helt enkelt har varit lite för effektiva med vår behandling mot löss. De små ovännerna har helt enkelt utvecklat en resistens mot en del vanliga lusmedel. Om man får veta att någon i närheten har drabbats finns det olika medel mot löss som man kan använda sig av. Fråga på ditt närmaste apotek. Skriv gärna ut artikeln.

En o(lus)tig historia

I praktiken innebär resistensen att de traditionella preparat som tidigare har varit rekomenderade i första hand bör undvikas. Läkemedelsverket går istället ut med att rekomendera medicinsktekniska produkter som innehåller dimetikon eller växtoljor. De medicintekniska produkterna finns på apotek och i handel och det bästa man kan göra är att fråga sig fram utifrån dessa rekomendationer så att man får rätt preparat i kampen mot lössen.

I Läkemedelsverkets rekomendation framgår att man bör göra två behandlingar med en veckas mellanrum och självklart även följa den medföljande behandlingsinstruktionen

Vanligast hos barn mellan 5 och 10 år

Anledningen till att vi pratar lus just nu är att skol- och dagisstarten innebär en snabb spridning av löss då löss är vanligast hos barn mellan 5 och 10 år. Löss förekommer även hos äldre barn men är som sagt vanligast i de yngre åldrarna och då blir det naturligt att när terminerna startar och många barn vistas på samma plats får lusen en större möjlighet att sprida sig, det blir en epidemi helt enkelt.

Även om många hellre vill förekomma än förekommas så är en viktig poäng som Läkemedelsverket framhåller att man ska undvika genomgå behanding i förebyggande syfte, det är alltså endast de som faktiskt har löss som ska ta del av behandlingen. Men visst finns det andra förebyggande åtgärder man kan ta till.

Så blir du av med löss – använd luskam

Det finns spray som fungerar genom att spraya i torrt hår och förebygger själva lusangreppen och risken för återsmitta. Detta är alltså inte en behandling för den som har drabbats av löss utan ger en förebyggande effekt för att undvika att smittas. Den sprider en ”anti-lus”-doft som kan göra att lössen inte upptäcker dig, en doft som vi människor inte lägger märke till.

Att använda en luskam är ett enkelt sätt att se om barnen har drabbats av löss. Genom att göra en ordentlig genomkamning de sista veckorna på sommar- eller jullovet kan man ta reda på om just ens eget barn har drabbats. Löss trivs bäst när de får vara i hårbotten och de överlever inte länge utanför hårbotten – så man bör tänka på att löss sprids lätt genom huvud mot huvudkontakt. Det är viktigt att lyfta tabun kring löss då det inte längre nödvändigtvis måste förknippas med fattigdom och misär. Det man istället gör när man berättar öppet om att ens familj har drabbats av löss är att synliggöra problemet och undvika att andra i ens omkrets drabbas och att utbrottet sprider sig. Man gör även rätt i att kontakta skolan eller förskolan där barnen går, kontakta personer man har varit i kontakt med, även vänner och bekanta, för att se till att alla har det under kontroll eftersom löss snabbt kan bre ut sig.

Familjmedlemmar löper självklart stor risk att smitta varandra och även här gäller att ta reda på om just du i din familj har drabbats, först då ska du uppta en behandling. Här är det viktigt att alla behandlas samtidigt så man inte återsmittar varandra.

Viktigt att hålla dig och din omgivning informerad

I och med de nya riktlinjerna är det viktigt att ta hänsyn till dessa när man påbörjar en behandling för att undvika att lössen blir resistenta. En kombination av information, behandling och att kontrollera själva om man har löss redan innan barnen börjar träffa sina skol- och dagiskamrater är en bra början på en lusfri tillvaro. Återigen, att våga prata lus är viktigt, det är grunden i det förbyggande arbetet så att omgivningen kan kontrollera och se till att inte lössen sprids. Det är aldrig pinsamt, alla kan få löss – det är viktigare att undvika att någon över huvud taget behöver få löss!

Lustips

Hur märker man att man har löss?

De första symtomen är nästan alltid klåda som är ihållande och irriterande. Inte alltid, men för det mesta – i början kan det dock vara så att det inte kliar och då är det mer medvetenheten om att barnet vistas i en miljö med risk för smitta som bör göra dig uppmärksam på att kontrollera om barnet har fått löss.

Om du ser ditt barn klia sig mycket i hårbotten kan det vara bra att se efter om det finns lusägg i håret. Om man tittar noga kan man också se betten i hårbottnen. Personen som fått löss kan också vara mycket orolig eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet.

Luskamning – så går det till

Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössens ägg, som kallas gnetter, klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen.

  1. Kamma håret över ett vitt papper så syns lössen tydligare.
  2. Kamma igenom bakhuvudet.
  3. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
  4. Gör en ny bena alldeles intill och kamma så igenom hela håret från sida till sida.
  5. Kamma sedan håret noggrant uppe på huvudet, bena för bena tills hela håret är genomkammat.
  6. Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och sedan tillbaka igen.

Läs även

Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”
1 juli, 2020 Hud & Hår

Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”

Cecilia Grahn, 41, lever med hereditärt angioödem, HAE....

Allt om hereditärt angioödem (HAE)
30 juni, 2020 Hud & Hår

Allt om hereditärt angioödem (HAE)

Hereditärt angioödem (HAE) är en ärftlig sjukdom där va...

Läkaren: Så kan nya läkemedel ge HAE-patienter bättre livskvalitet
29 juni, 2020 Hud & Hår

Läkaren: Så kan nya läkemedel ge HAE-patienter bättre livskvalitet

Patienter med hereditärt angioödem (HAE) lever med en s...

Annons:
Ägget väljer spermier
15 juni, 2020 Barn & Graviditet

Ägget väljer spermier

För att locka till sig spermier avger kvinnors äggcelle...

Forskare: Inte troligt att barn driver covid-19-pandemin
25 maj, 2020 Barn & Graviditet

Forskare: Inte troligt att barn driver covid-19-pandemin

Barn kan med största sannolikhet smitta andra med det n...

Forskare: Nyexaminerade sjuksköterskor bör arbeta i par
28 april, 2020 Barn & Graviditet

Forskare: Nyexaminerade sjuksköterskor bör arbeta i par

Nyexaminerade sjuksköterskor bör arbeta i par för att b...

Så undviker du torr hud när du tvättar händerna ofta
22 april, 2020 Hud & Hår

Så undviker du torr hud när du tvättar händerna ofta

Torr hud kan bero på många saker. I de flesta fall räck...

Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?
21 april, 2020 Barn & Graviditet

Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?

Ta del av listan över vilka personer som bedöms löpa st...

Så mycket kaffe är säkert att dricka om du är gravid
17 april, 2020 Barn & Graviditet

Så mycket kaffe är säkert att dricka om du är gravid

Tidigare i vår gick Livsmedelsverket ut med att man nu ...

Annons:
Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet
16 april, 2020 Barn & Graviditet

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet

Att mobbning skulle vara en del av uppväxten är en före...

Coronaboken hjälper föräldrar att prata med barn om coronaviruset covid-19
16 april, 2020 Barn & Graviditet

Coronaboken hjälper föräldrar att prata med barn om coronaviruset covid-19

I tider då allt ställs på ända kan det finnas mycket or...

Allt om amning – vanliga frågor samt råd och tips inför amningen
1 april, 2020 Barn & Graviditet

Allt om amning – vanliga frågor samt råd och tips inför amningen

Amning är ett vanligt sätt att mata nyfödda barn på och...

Coronavirus covid-19: Så pratar du med ditt barn om coronaviruset
25 mars, 2020 Barn & Graviditet

Coronavirus covid-19: Så pratar du med ditt barn om coronaviruset

Coronavirus covid-19, smittspridning, dödsfall, pandemi...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq