Ange ditt sökord

Det är viktigt att ta hänsyn till de riktlinjer som finns när man påbörjar en behandling för att undvika att lössen blir resistenta. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att ta hänsyn till de riktlinjer som finns när man påbörjar en behandling för att undvika att lössen blir resistenta. Foto: Shutterstock

Att använda en luskam är ett enkelt sätt att se om barnen har drabbats av löss.  Foto: Shutterstock

Att använda en luskam är ett enkelt sätt att se om barnen har drabbats av löss. Foto: Shutterstock

Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössens ägg, som kallas gnetter, klistras fast på hårstråna intill hårbotten.  Foto: Shutterstock

Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössens ägg, som kallas gnetter, klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Foto: Shutterstock

Löss – så blir du av med huvudlöss

Det är inte bara barnen som är tillbaka i skolor och förskolor, även lössen frodas när vi åter hamnar i större folksamlingar. Löss är inget att skämmas för. Däremot är det viktigt att ta tag i det på en gång och även informera omgivningen.

Annons:

Läkemedelsverket uppdaterade år 2019 sina rekommendationer för behandling av huvudlöss. Anledningen till de nya råden var att vi helt enkelt  varit lite för effektiva med vår behandling mot löss. De små ovännerna har  utvecklat en resistens mot en del vanliga lusmedel. Om man får veta att någon i närheten har drabbats av löss finns det olika medel som man kan använda sig av. Fråga på ditt närmaste apotek.

En o(lus)tig historia

I praktiken innebär resistensen att de traditionella preparat som tidigare har varit rekommenderade i första hand bör undvikas. Läkemedelsverket ger istället råd om medicintekniska produkter som innehåller dimetikon eller växtoljor. De medicintekniska produkterna finns på apotek och i e-handel. Fråga gärna personalen på apotek så att du får rätt preparat i kampen mot lössen.

I Läkemedelsverkets rekommendation framgår att man bör göra två behandlingar med en veckas mellanrum och självklart även följa den medföljande behandlingsinstruktionen.

Vanligast hos barn mellan 5 och 10 år

Anledningen till att vi skriver om löss just nu är att skol- och förskolestarten innebär en snabb spridning av besväret.   Att få löss är vanligast hos barn mellan 5 och 10 år. Lek, kramar och huvuden tätt intill varandra gör att lössen kan klättra från ett hårstrå till ett annat. När terminerna startar och många barn vistas på samma plats får lusen en större möjlighet att sprida sig.

Vi ser en tydligt ökad efterfrågan på luskammar och medel mot hårlöss i samband med terminsstarten. Några enkla råd för att undvika löss är att ha som vana att luskamma ditt barn, för att upptäcka eventuella löss och kunna behandla i ett tidigt skede, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Så blir du av med löss – använd luskam

Det finns spray som fungerar genom att spraya i torrt hår och förebygger själva lusangreppen och risken för återsmitta. Detta är alltså inte en behandling för den som har drabbats av löss utan ger en förebyggande effekt för att undvika att smittas. Den sprider en ”anti-lus”-doft som kan göra att lössen inte upptäcker dig, en doft som vi människor inte lägger märke till.

Att använda en luskam är ett enkelt sätt att se om barnen har drabbats av löss. Genom att göra en ordentlig genomkamning de sista veckorna på sommar- eller jullovet kan man ta reda på om just ens eget barn har drabbats. Löss trivs bäst när de får vara i hårbotten och de överlever inte länge utanför hårbotten – så man bör tänka på att löss sprids lätt genom huvud mot huvudkontakt.

Det är viktigt att lyfta tabun kring löss då det inte längre nödvändigtvis måste förknippas med fattigdom och misär. Det man istället gör när man berättar öppet om att ens familj har drabbats av löss är att synliggöra problemet och undvika att andra i ens omkrets drabbas och att utbrottet sprider sig. Man gör även rätt i att kontakta skolan eller förskolan där barnen går,  och kontakta personer man har varit i kontakt med, även vänner och bekanta, för att se till att alla har det under kontroll . Löss kan annars snabbt  bre ut sig.

Familjmedlemmar löper självklart stor risk att smitta varandra och även här gäller att ta reda på om just du i din familj har drabbats. Först då ska du starta en behandling. Här är det viktigt att alla behandlas samtidigt så man inte återsmittar varandra.

Viktigt att hålla dig och din omgivning informerad

En kombination av information, behandling och att kontrollera själva om man har löss redan innan barnen börjar träffa sina skol- och förskolekamrater är en bra början på en lusfri tillvaro. Återigen;att våga prata lus är viktigt, det är grunden i det förbyggande arbetet så att omgivningen kan kontrollera och se till att inte lössen sprids. Det är aldrig pinsamt, alla kan få löss – det är viktigare att undvika att någon över huvud taget behöver få löss!

Tips för att undvika löss – och så här gör du ifall ditt barn får löss

Hur märker man att man har löss?

De första symtomen är nästan alltid klåda som är ihållande och irriterande. I början kan det dock vara så att det inte kliar och då är det mer medvetenheten om att barnet vistas i en miljö med risk för smitta som bör göra dig uppmärksam på att kontrollera om barnet har fått löss.

Om du ser ditt barn klia sig mycket i hårbotten kan det vara bra att se efter om det finns lusägg i håret. Om man tittar noga kan man också se betten i hårbotten. Personen som fått löss kan också vara mycket orolig, eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet.

7 tips om löss:

  •  Ha som vana att luskamma ditt barn i samband med skolstart, speciellt om det går löss på förskolan eller skolan. Kamma noggrant över ett vitt papper så kan du oftast se om löss ramlar ner. Titta samtidigt efter små gulvita lusägg som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. Titta extra noga efter löss bakom öronen och bak i nacken.
  • Rengör kammar, borstar och kepsar/mössor.
  • Dela inte kepsar/mössor, halsdukar, hårborstar och kammar.
  • Fläta gärna håret på barn med långt hår. Det finns även sprayer som motverkar lusangrepp.
  • Undersök hela familjen om en familjemedlem har fått löss, men behandla bara när du hittat levande löss och aldrig i förebyggande syfte.
  • Berätta för förskolan eller skolan om ditt barn har fått löss. Det är en fördel om alla i en grupp undersöks samtidigt.
  • Upptäcker du löss eller lusägg är det viktigt att påbörja behandling så snart som möjligt. Kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel. Välj i första hand ett medel som kväver eller torkar ut lössen. Följ noga instruktionerna på förpackningen.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: