Ange ditt sökord

En svampinfektion kan orsaka att bakteriefloran i slidan påverkas och antalet mjölksyrabakterier minskar. Foto: Shutterstock

En svampinfektion kan orsaka att bakteriefloran i slidan påverkas och antalet mjölksyrabakterier minskar. Foto: Shutterstock

Klåda i underlivet

Sveda, klåda och irritation i underlivet är nog så besvärande. Inte sällan är orsaken en svampinfektion men lika ofta beror klådan på en rubbning i slidans normala bakterieflora – så kallad bakteriell obalans.

Annons:

Det kan vara svårt att skilja de båda tillstånden åt då symtomen liknar varandra. Båda är dock helt ofarliga och kan behandlas enkelt.

Bakteriebalansen rubbas

De flesta kvinnor råkar någon gång ut för klåda i underlivet. En vanlig anledning till irritation, klåda och ökad flytning är att bakteriebalansen i slidan har rubbats. De naturliga laktobacillerna (mjölksyrebakterierna) brukar dominera i kvinnans underliv. Rubbas balansen kan laktobacillerna försvinna vilket ger de andra bakterierna möjlighet att växa till och ge besvär. Då ökar risken för att drabbas av en svampinfektion eller bakteriell obalans.

Svampinfektion uppstår när den svamp som finns naturligt i slidan förökar sig på grund av att immunsystemet är nedsatt eller när nyttiga bakterier (mjölksyrebakterier) inte kan hålla svampen under kontroll. Alla kvinnor kan drabbas av svampinfektion, men risken är större efter en antibiotikakur, under graviditet, före menstruation eller om man är diabetiker. Det inte ovanligt att man får återkommande infektioner.

Bakteriell obalans kan drabba kvinnor i alla åldrar. Den exakta orsaken är inte känd. Man vet inte om det beror på en infektion eller om det är en förändrad miljö i slidan som påverkar den naturliga balansen. Vid överdriven hygien, antibiotikabehandling eller vid utdragen mens kan det uppstå en obalans. Trånga byxor, stringtrosor och starkt parfymerade tvålar kan också påverka negativt.

Bakteriell obalans eller svampinfektion?

Det kan vara svårt att skilja på bakteriell obalans och svamp i underlivet, då symtomen liknar varandra.

  • Det vanligaste symtomet vid bakteriell obalans är illaluktande flytning där lukten påminner om dålig fisk. Lukten märks särskilt vid mens och efter samlag. Flytningen är tunn och grågul till färgen. Vid en kraftig infektion kan även klåda och sveda förekomma.
  • Symptomen vid underlivssvamp är en våldsam klåda och flytningen kan ändra sig till att bli vit och kornig, men är oftast utan lukt. Några får mer flytningar, medan andra upplever torrhet.
  • Varken svamp eller bakteriell obalans är en könssjukdom, och därför kan man inte smitta sin partner.

Behandling vid underlivsbesvär

Vid svampinfektion:

Vid en svampinfektion ser man ofta att bakteriefloran i slidan påverkas och antalet mjölksyrabakterier minskar. Underlivssvamp kan behandlas med speciella medel som dödar svampen, dessa medel finns receptfritt på apotek. Om du använder svampmedel i underlivet alltför ofta, och kanske utan att vara säker på att det verkligen rör sig om en svampinfektion, finns det risk för att du kan hamna i en ond cirkel där symtomen ständigt återkommer och förvärras. Det finns andra receptfria produkter som innehåller lactobaciller (mjölksyrebakterier) och som ska återuppbygga den naturliga bakteriefloran. Förutom att de behandlar svampinfektionen, verkar de också förebyggande och minskar risk för återfall. Dessa produkter är så skonsamma att de inte kan överdoseras och kan även användas under graviditet och amning.

Vid bakteriell obalans:

Är bakteriefloran i obalans, kan man prova lokal behandling med laktobaciller (mjölksyrabakterier) som förs upp i slidan. Dessa är receptfria och säljs på apoteken. Den här typen av behandling ges som en kur som återställer balansen i slidan, vilket gör att klåda och lätta flytningar försvinner. Om symtomen inte försvinner inom 1 vecka, eller om symtomen blir värre, bör man kontakta läkare. Det finns då speciell receptbelagd antibiotikabehandling i form av tabletter eller slidkrämer att tillgå.

Sök hjälp hos vårdcentral eller gynekolog

  • Om man besväras av klåda inte ger med sig eller ökar
  • Om flytningen ändrar utseende och blir grön, gul, grynig eller blodblandad.
  • Om behandling mot svampinfektion inte hjälper
  • Om man får symtom på svampinfektion oftare än två gånger på ett halvår

Goda råd

Man kan minska besvären vid bakteriell obalans genom att undvika att tvätta sig med vanlig tvål. Använd hellre en intimtvål som är speciellt utvecklad för det känsliga underlivet, alternativt en oparfymerad barnolja. Viktigt att inte tvätta sig för ofta, gärna inte mer än varannan dag för att inte rubba den naturliga bakteriefloran. Tänk också på att inte ha för trånga byxor och underkläder. Ibland minskar besvären om man använder trosor av bomull som sitter lite löst. På apotek finns behandlande och förebyggande receptfria läkemedel, fråga dig fram.

Du ska inte behöva gå med klåda i underlivet i onödan, det finns hjälp att få!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.