Ange ditt sökord

En svampinfektion kan orsaka att bakteriefloran i slidan påverkas och antalet mjölksyrabakterier minskar. Foto: Shutterstock

En svampinfektion kan orsaka att bakteriefloran i slidan påverkas och antalet mjölksyrabakterier minskar. Foto: Shutterstock

Klåda i underlivet

Sveda, klåda och irritation i underlivet är nog så besvärande. Inte sällan är orsaken en svampinfektion men lika ofta beror obehaget på en rubbning i slidans normala bakterieflora – så kallad bakteriell obalans.

Annons:

Det kan vara svårt att skilja de båda tillstånden åt då symtomen ibland liknar varandra. Båda är dock helt ofarliga och kan behandlas enkelt.

Bakteriebalansen rubbas

De flesta kvinnor råkar någon gång ut för klåda i underlivet. En vanlig anledning till irritation, klåda och ökad flytning är att bakteriebalansen i slidan har rubbats. De naturliga laktobacillerna (mjölksyrebakterierna) brukar dominera i kvinnans underliv. Rubbas balansen kan laktobacillerna försvinna, vilket ger andra bakterier samt svamp möjlighet att växa till och ge besvär. Då ökar risken för att drabbas av en svampinfektion eller bakteriell obalans.

Svampinfektion uppstår när den svamp som finns naturligt i slidan förökar sig på grund av att immunsystemet är nedsatt eller när nyttiga bakterier (mjölksyrebakterier) inte kan hålla svampen under kontroll. Alla kvinnor kan drabbas av svampinfektion, men risken är större efter en antibiotikakur, under graviditet, före menstruation eller om man är diabetiker. Det förekommer att man får återkommande infektioner.

Bakteriell obalans kan drabba kvinnor i alla åldrar. Orsaken är en förändrad miljö i slidan som i sin tur påverkar den naturliga bakteriebalansen. Vid överdriven tvättning, antibiotikabehandling eller vid långdragen menstruationsblödning kan det uppstå en obalans. Trånga byxor, stringtrosor och tvål kan också påverka negativt.

Bakteriell obalans eller svampinfektion?

Det kan vara svårt att skilja på bakteriell obalans och svamp i underlivet, då symtomen liknar varandra.

  • Det vanligaste symtomet vid bakteriell obalans är illaluktande flytning där lukten påminner om dålig fisk. Lukten märks särskilt vid mens och efter samlag. Flytningen är tunn och grågul till färgen. Slemhinnan blir irriterad, och därför kan det också svida. Klåda kan också förekomma, men är inget vanligt symtom vid bakteriell vaginos.
  • Symtomet vid underlivssvamp är  framförallt klåda och flytningen kan ändra sig till att bli vit och grynig, men är oftast utan lukt. Några får mer flytningar, medan andra upplever torrhet. Huden och slemhinnan blir svullen och röd och är det mycket torrt och irriterat kan det uppstå små sprickor i slemhinna eller hud.
  • Varken svamp eller bakteriell obalans räknas som könssjukdomar.

Behandling vid underlivsbesvär

Vid svampinfektion:

Vid en svampinfektion ser man ofta att bakteriefloran i slidan påverkas och antalet mjölksyrabakterier minskar. Underlivssvamp kan behandlas med speciella medel som dödar svampen, dessa medel finns receptfritt på apotek. Om du använder svampmedel i underlivet alltför ofta, och kanske utan att vara säker på att det verkligen rör sig om en svampinfektion, finns det risk för att du kan hamna i en ond cirkel där symtomen ständigt återkommer och förvärras. Hjälper inte den receptfria behandlingen bör du söka läkare.

Det finns andra receptfria produkter som innehåller lactobaciller (mjölksyrebakterier) och som ska återuppbygga den naturliga bakteriefloran. De verkar förebyggande och minskar risk för återfall. Dessa produkter är så skonsamma att de inte kan överdoseras och kan även användas under graviditet och amning.

Vid bakteriell obalans:

Är bakteriefloran i obalans kan man prova lokal behandling med laktobaciller (mjölksyrabakterier) som förs upp i slidan. Det finns också andra antibiotikafria produkter som kan lindra eller behandla en bakteriell vaginos. Dessa produkter är receptfria och säljs på apoteken. Den här typen av behandling ges som en kur som återställer balansen i slidan, vilket gör att klåda och lätta flytningar försvinner.

Om symtomen inte försvinner inom 1 vecka, eller om symtomen blir värre, bör man kontakta läkare. Det finns då speciell receptbelagd behandling i form av tabletter (antibiotika eller antibiotikafritt alternativ) eller slidkrämer att tillgå.

Sök hjälp hos vårdcentral eller gynekolog om:

  • du besväras av klåda  som inte ger med sig eller ökar.
  • flytningen ändrar utseende och blir grön, gul, grynig eller blodblandad.
  • behandling mot svampinfektion inte hjälper inom en vecka.
  • du får symtom på svampinfektion oftare än två gånger på ett halvår.
  • du har illaluktande flytning och receptfri behandling inte hjälper inom en vecka.

Goda råd

Du kan minska besvären vid bakteriell obalans genom att undvika att tvätta dig med vanlig tvål. Använd hellre bara ljummet vatten, alternativt en oparfymerad olja. Viktigt är att inte tvätta sig för ofta, gärna inte mer än varannan dag för att inte rubba den naturliga bakteriefloran. Tänk också på att inte ha för trånga byxor och underkläder. Sov utan underkläder. Ta inte bort behåringen i underlivet helt. Ibland minskar besvären om du använder trosor av bomull som sitter lite löst. På apotek finns behandlande och förebyggande receptfria läkemedel, fråga dig fram.

Du ska inte behöva gå med klåda i underlivet i onödan, det finns hjälp att få!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: