Ange ditt sökord

Att smörja in huden regelbundet varje dag vid hudsjukdomen keratosis pilaris är grundbehandingen. Foto: Getty Images

Att smörja in huden regelbundet varje dag vid hudsjukdomen keratosis pilaris är grundbehandingen. Foto: Getty Images

Keratosis pilaris (knottrig hud) – orsak, symtom och behandling

Keratosis pilaris eller knottrig hud, visar sig vanligtvis som små hårda knottror på utsidan av överarmar, låren eller kinderna, med en mer eller mindre tydlig rodnad omkring. Det är en vanlig och ofarlig hudåkomma som kan vara kosmetiskt störande, men den kan hanteras med rätt vård och behandling.

Annons:

Keratosis pilaris, även känt som ”knottrig hud” är ett vanligt och ofarligt hudtillstånd som drabbar en betydande del av befolkningen. Det kännetecknas av små, grova, bruna eller röda knottror eller prickar som uppstår runt hårsäckarna på olika delar av kroppen, inklusive överarmar, lår, skinkor och ibland till och med kinder. Många beskriver detta tillstånd som att ha “gåshud” eller “kycklingshud” på huden. Även om keratosis pilaris är kosmetiskt störande, är det viktigt att förstå att det är en medicinsk benign (ofarlig) hudåkomma som inte smittar.

Vem drabbas av keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är vanligt förekommande hos barn och unga vuxna, med upp till 50–70% av tonåringar och 40% av vuxna som drabbas. Det har även observerats att detta tillstånd är associerat med andra hudsjukdomar, såsom atopiskt eksem och ichthyosis. En viktig aspekt att notera är att keratosis pilaris ofta är ärftligt och verkar förekomma inom familjer med en genetisk komponent. Många personer med keratosis pilaris är ovetande om att denna hudåkomma har ett medicinskt namn och att symtomen ofta går att minska med regelbunden behandling.

Orsaker och symtom för keratosis pilaris

Orsakerna till keratosis pilaris är ännu inte helt klarlagda, men det är känt att tillståndet uppstår på grund av onormal keratinisering av de övre delarna av hårsäckarna. I stället för att exfoliera normalt, ackumuleras keratin i follikeln och skapar de karakteristiska knottrorna. Symtomen inkluderar ett “gåshuds”-liknande utseende, där huden kan vara hudfärgad, röd eller brun. Ofta känns huden också grov och kan ibland orsaka klåda. Rodnad runt de små knölarna är också vanligt.

Varierande kliniska drag vid keratosis pilaris

Keratosis pilaris kan presentera sig annorlunda beroende på hudtypen hos individen. Knottrorna är vanligtvis i samma färg som personens hud, men de kan också vara röda på vit hud eller bruna/svarta på mörkare hudtoner. De finns de som snarare än knottror har mer inslag av rodnad eller hyperpigmentering.

Behandling av keratosis pilaris

Även om keratosis pilaris inte kan botas, finns det flera behandlingsalternativ som kan hjälpa till att minska dess symtom och förbättra hudens utseende. Behandlingen kräver oftast en kontinuerlig insats eftersom det inte finns något permanent botemedel. För de flesta minskar besvären i vuxen ålder. Här är några generella och specifika åtgärder:

Generella åtgärder:

  • Regelbunden återfuktning av huden rekommenderas. Att smörja in huden regelbundet varje dag är grundbehandlingen. Applicera mjukgörande två gånger om dagen.
  • Undvik överdrivet torr hud genom att använda milda rengöringsmedel, gärna olja och duscha ej för ofta.

Specifika åtgärder:

  • Använd fuktighetskrämer som innehåller ämnen som salicylsyra, mjölksyra, karbamid eller glukolsyra. Dessa kan återfukta huden och hjälpa till att lösa upp de fastsittande keratinpropparna i folliklarna.
  • Topikala retinoider på recept kan vara effektiva för att förbättra tillståndet. Detta kan hindra keratinisering av hudcellerna samt linda inflammation.
  • I vissa fall kan korta kurer med topikala steroider (hydrokortison) användas för att lindra klåda och mot inflammerade röda områden.
  • Avancerade behandlingsalternativ inkluderar pulsfärglaserbehandling och intensivt pulserat ljus för att minska rodnad samt laserassisterad hårborttagning för inåtväxta hår.

Det krävs upprepad eller långvarig behandling för bästa resultat.

Prognos vid keratosis pilaris

Det finns ingen bot för keratosis pilaris, men det är viktigt att veta att många individer märker en förbättring av sina symtom med stigande ålder. Många patienter får även mildare symtom under sommarmånaderna och uppblossande symtom under de kalla vintermånaderna. Vuxna har ofta enklare att hantera detta tillstånd med de rätta åtgärderna.

Egenvård och förebyggande åtgärder vid keratosis pilaris

  • För att förebygga överdrivet torr hud, speciellt under vintermånaderna, är det viktigt att använda milda rengöringsmedel och regelbunden fuktgivning.
  • Användning av mild tvål eller olja rekommenderas.
  • Regelbunden applicering av lotion eller kräm som innehåller ingredienser som mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid kan vara fördelaktig.
  • Undvik starka tvålar eller rengöringsmedel som kan torka ut huden.
  • Undvik att gnugga hårt eller försöka skrapa bort huden.
  • Förvänta dig inte omedelbara resultat med krämer och ha tålamod med behandlingen.

 Kort om keratosis pilaris.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: