Ange ditt sökord

Hidradenitis suppurativa (HS) kan ge symtom som bölder, knölar och fistlar i huden. Foto: Getty Images

Hidradenitis suppurativa (HS) kan ge symtom som bölder, knölar och fistlar i huden. Foto: Getty Images

Allt om Hidradenitis Suppurativa (HS)

Hidradenitis suppurativa (HS) är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som ofta debuterar efter puberteten. Vid HS är huden inflammerad och knölar, bölder eller sår uppstår ofta i de inflammerade områdena. Uppskattningsvis har ungefär 1 procent av Europas befolkning HS.
 

Annons:

HS är en kronisk, smärtsam, återkommande och försvagande sjukdom. Inflammationen är vanligast i ljumskar, armhålor, underliv och på bröstet, men kan uppstå överallt på huden (dock inte på handflator, fotsulor och läppar).

Orsak till Hidradenitis suppurativa (HS)

Uppskattningsvis har ungefär en procent av Europas befolkning HS. Det är idag inte helt känt varför eller hur HS utvecklas. Livsstilsfaktorer som fetma och rökning kan påverka utveckling av HS samt påverka sjukdomens svårighetsgrad. Genetik spelar in och uppskattas stå för omkring 30 procent av insjuknade i HS. Sjukdomen debuterar oftast efter puberteten (över 20 år) och är upp till tre gånger vanligare hos kvinnor än män.

Symtom vid Hidradenitis suppurativa (HS)

De vanligaste symtomen på HS är bölder, knölar och fistlar, det vill säga en förbindelse mellan två hålrum eller mellan ett hålrum och hudens yta i kroppen. Symtomen blossar upp utan förvarning och oftast i ljumskar, rumpa och armhålor.

HS innebär svår smärta, fysiska begränsningar och försämrad livskvalitet. Personer med HS kan uppleva psykisk påverkan, som till exempel ångest och depression samt påverkan på sömn och den sexuella hälsan. Det finns även koppling mellan HS och exempelvis inflammatoriska tarmsjukdomar (IBS, idopatic bowel syndrome and crohns disease), artriter, depression, en del cancerformer samt metabolt syndrom vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och lungsjukdomar. Med HS kan utmaningarna i vardagen bli många. Studier visar att möjligheterna att gå påverkades för 39 procent, 44 procent fick svårare att sitta ner och 15 procent kunde inte träna alls på grund av sjukdomen.

Att ställa diagnos vid Hidradenitis suppurativa (HS)

Vid diagnostisering av HS görs en klinisk bedömning av läkare genom sjukdomshistoria (anamnes) och undersökning. HS delas in i tre olika svårighetsgrader:

  • Hurley stage I: Böldbildning, utan djupare sjukdomsmanifestationer, som exempelvis sår och “tunnlar” in i huden (sinuskanaler), samt ärrbildning
  • Hurley stage II: Återkommande bölder med samtidigt bildande av sinuskanaler, ärrbildning samt vitt åtskilda lesioner
  • Hurley stage III: Flera, sammankopplade kanaler och bölder som är spridda över hela hudområdet

HS är en relativt okänd sjukdom och vägen från symptom till diagnos kan ta tid, mycket på grund av bristande sjukdomsmedvetenhet hos både patienter och vården. Studier visar att det i genomsnitt tar cirka sju år från sjukdomsdebut till diagnos för personer som lever med HS.

Inverkan på livskvaliteten vid Hidradenitis suppurativa (HS)

Många som lever med HS vittnar om stigmatisering och försämrad livskvalitet med upp till 60 procent på grund av sjukdomen. Självmord är ungefär 2,4 gånger vanligare bland personer som lever med HS, jämfört med den allmänna befolkningen. HS innebär större negativ påverkan på livet jämfört med många andra hudsjukdomar, som exempelvis psoriasis och akne.

HS innebär också ökade samhälls- och sjukvårdskostnader. Exempelvis är det större sannolikhet att personer med HS är borta från sitt arbete, 58 % uppger att de missat arbetsdagar på grund av sjukdomen.

Behandling av Hidradenitis suppurativa (HS)

HS kan lindras, men inte botas. I många fall behövs en kombination av läkemedelsbehandling och livsstilsförändring. De viktigaste förändringarna är minskad rökning och viktnedgång, men även exempelvis minskade svettningar och fukt i hudveck, att undvika tajta kläder eller att undvika att trycka och tömma lesionerna kan hjälpa. Att utesluta en del födoämnen, exempelvis genom att äta en anti-inflammatorisk kost, kan förbättra sjukdomen. Personer med HS fungerar olika, den kost som fungerar för en del ger inga resultat för andra.

Tidig behandling av patienter med HS skulle sannolikt minska komplikationerna av denna sjukdom. Det finns flera olika behandlingsalternativ vid HS:

  • Utvärtes behandling med läkemedel som appliceras direkt på huden. Detta är ofta den första behandlingsformen som testas vid HS.
  • Systemiska läkemedel i form av injektioner eller tabletter. Kan exempelvis vara antibiotika i tablettform eller injektioner. Flera olika antibiotikasorter kan kombineras.
  • Kirurgi genom klassisk kirurgi, plastikkirurgi eller laserkirurgi. Kirurgisk behandling är oftast mer effektiv i kombination med läkemedel.

Generellt anpassas behandlingen efter Hurley-graden och många gånger kombineras olika behandlingsmetoder. Ett läkemedel som fungerar bra för en patient, fungerar inte för en annan och därför kan personer med HS behöva testa olika behandlingsalternativ. Efter 10 – 12 veckor bör behandlingen utvärderas.

Enligt Socialstyrelsen faller HS inom kategorin nationell högspecialiserad vård och ska bedrivas på fem nationella enheter. Vården ska innefatta rådgivning, utredning, behandling och uppföljning. Data visar att fler än 45 procent av HS-patienterna är missnöjda med sin nuvarande behandling.

Läs om överläkarens erfarenheter av Hidradenitis suppurativa.

Läs om Annette som lever med Hidradenitis suppurativa.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: