Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hårsäcksinflammation (follikulit) – symtom, orsak och lindring

Hårsäcksinflammation innebär att hårsäcken som håller fast ett hårstrå i huden blir inflammerad. Hårsäcksinflammation kan likna små finnar, med skillnaden att det finns ett hårstrå som sticker ut ur utslaget.

Annons:

Alla hårstrån på kroppen växer ur en hårsäck. Mer exakt så växer hårstrån ut från papillen som finns längst ned i hårsäcken. Inflammerade hårsäckar kan uppstå var som helst i huden, men några vanliga platser är hårbottnen, magen, ryggen, ansiktet, låren och underlivet.

De flesta inflammerade hårsäckar brukar vara så kallade ytliga hårsäcksinflammationer som syns som små utslag. En djupare hårsäcksinflammation kan bli till en varig knuta (furunkel, som i kraftiga fall kan bli till en inflammerad knöl som brukar kallas för karbunkel). I denna artikel fokuserar vi på ytlig hårsäcksinflammation.

Symtom på hårsäcksinflammation

En inflammerad hårsäck brukar se ut ungefär som akne, med skillnaden att ett hårstrå sticker ut. Det är vanligt att utslagen kliar, speciellt när de beror på svamp. Det är bra att inte börja pilla i utslagen med nålar och andra vassa föremål för att få bort hårstrået, eftersom det kan leda till infektioner och ärr.

Varför blir hårsäckar inflammerade?

De vanligaste orsaken till hårsäcksinflammation är irritation vid rakning eller vaxning. Små skador och sår kan uppkomma och rubba den naturliga balansen i huden. Huden har vanligen en balans av naturliga svampar och bakterier. Skadorna kan göra att andra typer av svampar och bakterier tar sig in och orsakar inflammation.

Även läkemedelsbehandling med kortison och antibiotika kan störa hudens naturliga balans och leda till hårsäcksinflammation. Åtsittande kläder och svettningar kan skapa irritation och skav som ökar risken för att få inflammerade hårsäckar. De som har atopiskt eksem eller anlag för eksem drabbas oftare av hårsäcksinflammation.

Behandling och lindring av hårsäcksinflammation

De flesta sätt att lindra hårsäcksinflammation handlar om att förändra vanorna vid rakning och vaxning. Om inflammerade hårsäckar är ett återkommande besvär kan du behöva avstå från att raka dig och vaxa dig under en period.
Några tips för att komma undan inflammerade hårsäckar vid rakning:

  • Undvik att använda engångshyvlar, de hyvlar ofta för djupt i huden
  • Raka dig inte för hårt med hyveln
  • Håll huden fuktig när du rakar
  • Var noggrann med att rengöra hyveln mellan rakningar för att få bort bakterier
  • Använd mycket skum eller gel och en vass, ny rakhyvel när du rakar underlivet
  • Smörj in din hud efter rakning med oparfymerad och fuktgivande kräm

Om åtsittande kläder är ett problem kan man behöva börja använda lite luftigare kläder för att undvika att få inflammerade hårsäckar.

Man kan använda klorhexidinlösning för huden för att motverka bakterier. En bra metod är att fukta bomullsrondeller och badda det drabbade området. Man kan också använda kräm med propylenglykol, ett ämne som kan minska risken för infektioner i huden.

Om hårsäcksinflammationen konstateras bero på en svampinfektion kan läkemedelsbehandling mot svamp behövas. Dessa appliceras ofta direkt på huden i form av t ex schampo, kräm eller olika lösningar. I andra fall med långdragna besvär kan läkare behöva skriva ut ett recept på antibiotika.

När behöver man söka vård?

Hårsäcksinflammation är ett tillstånd som brukar gå att behandla på egen hand. Om besvären inte försvinner på några veckor kan du kontakta en vårdcentral.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: