Ange ditt sökord

Akne visar sig som utslag, finnar och bildas efter en inflammation i hudens talgkörtlar. Foto: Shutterstock

Akne visar sig som utslag, finnar och bildas efter en inflammation i hudens talgkörtlar. Foto: Shutterstock

Akne (finnar) – se bilder och exempel

Att ha akne kan vara psykiskt belastande men det är viktigt att veta att all akne oavsett svårighetsgrad går att behandla. 

Annons:

All form av akne går att behandla men det räcker inte att bara tvätta sig ”rätt”, man behöver även behandla med läkemedel.. En kombinerad insats med rengöring, behandling och återfuktning är ett effektivt sätt att komma till rätta med din akne.

Varför uppstår akne

Akne är den vanligaste hudsjukdomen men också en av de mest underbehandlade trots att det finns hjälp att få.  Närmare 85% av alla människor har akne någon gång under livet. Även om medvetenheten om akne är hög är det vanligt att tillståndet inte behandlas på rätt sätt och de fysiska och psykiska effekterna av akne underskattas ofta. Man kan få akne i alla åldrar men det är vanligast i tonåren när man får mer hormoner och talgproduktionen ökar. I puberteten ökar kroppens produktion av manligt könshormon hos båda könen. Det stimulerar talgkörtlarna till att öka produktionen av talg. Talg är till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna. Blir porerna sedan inflammerade uppstår en finne.

Man kan också få akneliknande besvär av vissa läkemedel, till exempel kortison, eller av att jobba i en fuktig och varm miljö. Akne beror inte på dålig hygien. Ibland kan akne uppstå om man har kläder som skaver eller smiter åt på just en viss del av huden. Vissa läkemedel kan framkalla akne.

Olika typer av akne/hudutslag

Akne, som ofta kallas finnar, är inflammerade talgkörtlar under huden som visar sig som olika utslag. Akne börjar som ett utslag, en liten ytlig varblåsa, eller som en lite djupare och ömmande finne. I ansiktet, på bröstet och på ryggen är talgkörtlarna stora och man får oftare besvär där. Det är mycket vanligt att man har både torr och fet hud i ansiktet samtidigt. Hyn är ofta fetare på och runt näsan och i pannan, områden där talgkörtelproduktionen är störst. Oftast sitter akneutslagen i ansiktet, men ibland också på bröst eller rygg. De läker för det mesta utan att lämna ärr.

En allvarligare form av akne ger stora och ömmande vätskefyllda cystor i huden som kan svullna och värka. Denna form av akne lämnar ofta kvar ärr när den läker. Det finns några olika typer av akne och hudutslag. Här kan du se exempel på några.

Acne vulgaris. Acne vulgaris eller vanlig akne är en form som drabbar alla åldrar och kan variera från mildare till svårare. Den består av vita och svarta pormaskar och infekterade finnar som blir mörkröda prickar på huden. Prickarna som ligger under huden är infekterade och därför ska du undvika att klämma på dessa. Anledningen till akne kan bland annat vara hormoner, olika produkter som framkallar akne eller i vissa fall även läkemedel.

 Vita pormaskar. Dessa uppkommer i blockerade porer. Blockeringen ger upphov till knölar som på bilden och kan vara inflammerade. Undvik att klämma även på dessa då det alltid kan innebära en viss risk för infektion.

 Svarta pormaskar. Även här är porerna blockerade och syns som små svarta pormaskar på din hud. Blockeringen är endast delvis, de svarta prickarna beror på att huden kommer i kontakt med syre. Svarta pormaskar kan vara svåra att få ut och är oftast lika bra att låta bli. 

 Vuxenakne. Om du är över 30 och drabbas av akne kallas det för vuxenakne. Vanlig anledning till vuxenakne är förändringar i din hormonbalans. Ibland kan även vissa läkemedel som innehåller steroider ge upphov till akne i vuxen ålder. Det kallas då steroid akne.

 Akneärr. Ibland kan det uppstå “kraterliknande” ärrbildning efter akne. I vissa fall mildare och inte så utbrett och i andra fall gravare akneärr. Det finns olika behandlingar om du har svåra akneärr, prata med din läkare som kan ge tips och råd.

Receptfri behandling med benzoylperoxid vid akne

Vid lindrig akne räcker det för det mesta med utvärtes behandling. På apoteket finns det receptfria läkemedel som innehåller det verksamma ämnet benzoylperoxid (BPO) som man smörjer på hela det drabbade hudområdet. Benzoylperoxid har tre huvudeffekter; antibakteriell, antiinflammatorisk och keratolytisk (öppnar upp de igentäppta porerna) och rekommenderas brett för behandling av akne. Det är även det enda receptfria alternativet mot mild akne som finns med i Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer från juni 2014. Studier visar att benzylperoxid kan minska upp till 90 procent av aknen och även minska de fetthaltiga syrorna med upp till 40 procent, detta under en kortare tidsperiod jämfört med antibiotikabehandling.

Bra att veta vid behandling med benzoylperoxid är att din hud ibland kan bli torr och irriterad, vilket ofta är ett bevis på att behandlingen fungerar. Man kan då trappa ner och behandla varannan var tredje dag tills dess att huden har vant sig. Om irritationen blir svår eller vid en allergisk reaktion så avbryt behandlingen och rådfråga läkare.

Receptbelagda läkemedel

Det är inte alltid det räcker med att behandla med receptfri gel innehållande benzoylperoxid. Det finns även receptbelagda geler och krämer innehållande flera aktiva ämnen som tillsammans attackerar aknen från olika håll och vid svårare akne kan du ibland behöva långtidsbehandla med antibiotikakapslar (max 3 månader i taget) eller starkare läkemedel.

Syftet med behandlingarna, receptfria eller receptbelagda, är att behandla befintlig akne och förebygga att det uppstår mer akne. Om du lider av din akne, tveka inte att kontakta din vårdcentral eller skolhälsovården för att få bästa behandling.

Goda råd

Enda sättet att bli av med sin akne är att behandla med läkemedel. Det finns däremot några tips på hur man kan förebygga och i viss mån undvika att få fler finnar.

Goda råd

  • Tvätta ansiktet en till två gånger dagligen med en mild och hudvänlig ansiktsrengöring speciellt anpassad för din hudtyp.
  • Använd inledningsvis receptfria läkemedel (benzoylperoxid  gel) som finns på apotek.
  • Under läkemedelsbehandling mot akne, kan man bli torr och irriterad i ansiktet, vilket ofta är ett bevis på att behandlingen fungerar. Huden brukar dock vänja sig vid behandlingen efter ett par veckor. I samband med läkemedelsbehandling är det även viktigt att använda en mild, ej uttorkande ansiktsrengöring samt en återfuktande ansiktskräm speciellt anpassad för dig med känslig aknebenägen hud, gärna med solskyddsfaktor.Undvik feta krämer och salvor, som kan täppa till hudens porer och förvärra aknen. 
  • Låt bli att klämma dina finnar. Det försämrar bara aknen.

Förutom att använda dig av dessa råd är det bra att börja behandla dagligen och känna att det ger effekt. Om din akne påverkar dig så pass att du mår psykiskt dåligt är det bra att kontakta vården eller skolhälsan för att komma till rätta med din akne. Du ska absolut inte må dåligt och din akne och dina besvär ska tas på allvar. Det finns behandling att få!

Lär dig mer om akne i akneskolan

Annons:

Källor:

Picardi A, Abeni D, Melcchi CF, Puddu P, Pasquini P. Psychiatric morbidity in dermatological outpatients: an issue to be recognized. Br J Dermatol 2000;143:983-91, Jowett S, Ryan T. Skin disease and handicap: analysis of the impact of skin conditions. Soc Sci Med 1985;20:425-9. Picardi A, Abeni D, Melcchi CF, Puddu P, Pasquini P. Psychiatric morbidity in dermatological outpatients: an issue to be recognized. Br J Dermatol 2000;143:983-91 Finlay AY, Khan GK. Dermatology Life Quality Index (DLQI): a

simple practical measure for routine clinical use. Clin Exp Dermatol 1994;19:210-6.  Chren M-M, Lasek RJ, Quinn LM, Mostow EN, Zyzanski SJ. Skindex, a quality-of-life measure for patients with skin disease: Reliability, validity, and responsiveness. J Invest Dermatol 1996; 107:707-13

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Nässelutslag (urtikaria)
9 juli, 2020 Hud & Hår

Nässelutslag (urtikaria)

Namnet urtikaria kommer av det latinska ordet för bränn...

Mjölkskorv
7 juli, 2020 Hud & Hår

Mjölkskorv

...

Annons:
Ökning av hudcancer
12 augusti, 2020 Hud & Hår

Ökning av hudcancer

Sedan 1960-talet har risken att insjukna i fler än ett ...

Alternativ medicin vid hudbesvär
12 augusti, 2020 Hud & Hår

Alternativ medicin vid hudbesvär

Komplementär medicin är populärt också vid hudsjukdomar...

Så njuter du säkert av vårsolen
29 april, 2020 Cancer

Så njuter du säkert av vårsolen

Sol och värme och kanske en paus i en annars kaotisk ti...

Annons:
Så undviker du torr hud när du tvättar händerna ofta
22 april, 2020 Hud & Hår

Så undviker du torr hud när du tvättar händerna ofta

Torr hud kan bero på många saker. I de flesta fall räck...

Så solar du säkert
9 mars, 2020 Cancer

Så solar du säkert

Huden har ett naturligt solskydd – lär dig använda det ...

Internationella Psoriasisdagen: Efter 35 år är Peter äntligen symtomfri
3 mars, 2020 Hud & Hår

Internationella Psoriasisdagen: Efter 35 år är Peter äntligen symtomfri

Den 29 oktober firas Internationella Psoriasisdagen i e...

Insektsbett – tips och råd!
15 januari, 2020 Bättre liv

Insektsbett – tips och råd!

När värmen stiger kryper också små vänner i naturen fra...

Annons:
Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis
13 januari, 2020 Hud & Hår

Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis

För att få tillgång till bäst vård och behandling för p...

Kosmetikaköp på nätet kan vara hälsofarligt – se upp för fällorna!
26 november, 2019 Hud & Hår

Kosmetikaköp på nätet kan vara hälsofarligt – se upp för fällorna!

Black friday står för dörren och julklappshandeln tar s...

Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker
8 augusti, 2019 Diabetes

Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker

För den som har diabetes uppstår inte sällan problem me...

Annons:
Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den
9 juli, 2019 Hud & Hår

Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den

Många av oss vet redan att det är viktigt att skydda os...

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis
9 juli, 2019 Hud & Hår

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis

Tusentals fler med psoriasis kan nu få tillgång till my...

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?
26 juni, 2019 Hud & Hår

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?

För att du lättare ska kunna veta hur du ska vårda och ...

Många solskyddsmedel har allvarliga brister
28 maj, 2019 Barn & Graviditet

Många solskyddsmedel har allvarliga brister

Solskyddsmedel i olika former (kräm, mousse och stick e...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten