Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Gonorré

Gonorré är en könssjukdom som orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida men kan ibland även finnas i ändtarm och svalg. De vanligaste besvären är flytningar och att det svider när man kissar.

Annons:

Om gonorré inte behandlas kan man bli steril senare i livet. Gonorré är en av de könssjukdomar som är anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen.

Hur smittar gonorré

Gonorré orsakas av bakterier som kan ge infektioner i könsorganen, men också i svalg och ändtarm. Om infektionen inte behandlas kan man på längre sikt bli steril. Gonorré omfattas av Smittskyddslagen. Misstänker man att man är smittad är man skyldig att utan dröjsmål söka läkare.

Vanliga symtom vid gonorré

Symtomen vid gonorré varierar. Vanligast är en gulaktig och illaluktande flytning och att det svider rejält när man kissar. Men en del, särskilt kvinnor, saknar symtom och kan därför ha sjukdomen länge innan diagnosen kan ställas. Tiden från smitta tills dess att sjukdomen bryter ut är kort. Det kan vara något dygn till någon vecka.

Diagnos vid gonorré

Diagnosen ställs genom ett gonorrétest där ett bakterieprov tas från urinrör, livmodertapp, ändtarm eller svalg. Ett kontrollprov skall tas när behandlingen är avslutad.

Behandling vid gonorré

Gonorré behandlas med antibiotika. Behandlingen är kostnadsfri. Ju tidigare du får medicin, desto bättre. Din partner ska också behandlas, även om hans eller hennes provsvar inte visar på gonorré. Sannolikheten är nämligen stor att du har smittat honom eller henne. Gonorrébakterierna utvecklar ofta resistens mot olika antibiotika. Det är vanligt att det krävs behandling med så kallat licenspreparat för att infektionen ska bli botad.

Sök vård

Om man misstänker att man blivit smittad av gonorré måste man göra en undersökning.

Enligt Smittskyddslagen måste alla som har eller kan ha smittats av gonorré undersökas och de som är smittade måste anmälas till smittskyddsläkare. Är man smittad måste man dessutom ange med vilka man haft sex med det senaste halvåret. Detta sker anonymt.

Goda råd

Det bästa sättet att skydda sig mot gonorré och andra könssjukdomar är att använda kondom.

Läs mer om andra könssjukdomar tryck här

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: