Ange ditt sökord

Karin Liljelund är vice ordförande i Lungcancerföreningen och berättar i artikeln om sin diagnos och behandling. Foto: Privat.

Karin Liljelund är vice ordförande i Lungcancerföreningen och berättar i artikeln om sin diagnos och behandling. Foto: Privat.

Envis hosta var lungcancer

Att få en cancerdiagnos är en svår chock för alla, men när Karin Liljelund för nio år sedan fick beskedet att hon hade lungcancer kunde hon knappt tro sina öron.

Annons:

– Jag hade räknat med att få vad som helst, men aldrig lungcancer. Jag har ju aldrig rökt! Tack vare forskningens framsteg får jag en effektiv, målinriktad behandling för min ALK-positiva form av sjukdomen (när cancern beror på en mutation i ALK-genen, reds.anm) och kan leva ett bra liv, säger Karin Liljelund, som är en mycket aktiv vice ordförande i Lungcancerföreningen.

Envis hosta ledde till diagnos via röntgen

När Karin, som idag är 76 år, under 2014 hade gått och dragit länge med en envis rethosta reagerade hennes barn och tjatade på henne att gå till doktorn.

-Jag tyckte det kändes lite pinsamt att uppsöka läkare för något så banalt som rethosta, men jag lydde tack och lov barnens uppmaning. Jag hade turen att träffa en mycket bra läkare som tog symptomen på allvar och omedelbart skickade mig till lungröntgen.

Röntgen visade att hon hade en nio cm stor tumör i ena lungan. Vävnadsprov togs för att göra en genetisk analys av tumören, för att kunna fastställa eventuella DNA-mutationer. I väntan på resultatet behandlades Karin med cytostatika.

-Det funkade bra, tumören krympte till hälften. Det tog tid att få svar på tumöranalysen, men när resultatet kom kändes det som att vinna högsta vinsten. Det visade sig att jag hade ALK-positiv lungcancer – en variant som idag går att behandla med målinriktade läkemedel som tas i tablettform, säger hon och tillägger att hon knappt känner av några biverkningar.

Enkel medicinering mot lungcancer ökar livskvaliteten

-Min cancer, som jag nu haft i nio år, har blivit en del av min vardag. Jag är väl medveten om att prognosen fortfarande är dålig men jag känner ändå framtidshopp. Jag går på kontroll var tredje månad och de senaste arton månaderna har min sjukdom varit inaktiv och inga metastaser har upptäckts. Om jag skulle utveckla resistens mot min nuvarande behandling finns det andra läkemedel att ta till.

Att medicineringen är så enkel tycker hon är en enorm fördel.

-Jag kan ta mina tabletter under en resa till Galapagos om jag vill. För mig är denna form av livskvalitet viktigare än att leva några år längre.

Lungcancerföreningen: Viktigt med tidig upptäckt av lungcancer

Lungcancerföreningen arbetar hårt för att öka medvetenheten och kunskapen om lungcancer, framförallt inom primärvården där de flesta får sin diagnos.

-Idag vet vi att alla som har lungor kan få lungcancer. Allt fler människor som aldrig har rökt får sjukdomen, ofta i unga år, och andelen kvinnor ökar stadigt. Tidig upptäckt är oerhört viktig, understryker hon och tillägger att hälften av alla patienter har ett sent stadium av sjukdomen när de får diagnosen.

Det finns många synpunkter och avvägningar när det gäller kostnader i vården, än så länge finns det till exempel inget nationellt beslut om screening för rökare.

Men Lungcancerföreningen anser att den som har hosta mer än tre-fyra veckor ska kräva att få lungröntgen.

-Lungröntgen är en billig undersökning. Och det kostar garanterat mer att vänta. Tidig upptäckt ger billigare vård. Lungcancer är inte en sjukdom som kan vänta, avslutar Karin Liljelund.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: