Ange ditt sökord

Brännässlor förekommer både i skogen och bebyggda områden. Foto: Shutterstock

Brännässlor förekommer både i skogen och bebyggda områden. Foto: Shutterstock

Bränd av brännässla – symtom, orsaker och lindring

Att bli bränd av en brännässla händer lätt, och det kan skapa visst obehag. Lyckligtvis är besvären ofta kortvariga, och det är ovanligt att behöva söka vård för dem. Här tittar vi närmare på symtomen och hur du kan lindra dem.

Annons:

Varför bränns brännässlor?

Giftet som bränns är nässlornas skydd mot yttre hot. Brännässlor är fulla med små brännhår som är kopplade till en giftblåsa. Kontakt med en brännässla gör att giftet utsöndras. Huden svullnar och blir röd tack vare det histamin som finns i nässlornas gift. Ibland kan du bli rejält bränd, t ex om du ramlar in i flera brännässlor och blir bränd av alla på en gång.

Brännässlor innehåller en mängd viktiga näringsämnen, både vitaminer och mineraler. Och när du torkar, hettar upp eller kokar brännässlor förlorar de sina brännande egenskaper. Det är därför många t ex dricker nässelte och andra livsmedel från brännässlor utan att bränna sig.

Symtom när du blir bränd av brännässla

När din hud kommer i kontakt med en brännässla är det vanligt med:

  • Utslag (ofta i form av små blåsor)
  • Sveda
  • Klåda
  • Rodnad

Eventuell smärta börjar avta inom fem minuter och försvinner vanligtvis inom 15 minuter. Ibland kan besvären bli kvar lite längre. Utslagen när du blir bränd av en nässla liknar de som uppstår vid vissa allergier. Därför kallas allergiska utslag ofta för nässelutslag.

Hur kan du lindra det?

Skölj huden som bränts med rinnande vatten så fort som möjligt. Då får du bort de giftrester som ännu inte hunnit ta sig in i huden.

Att smörja in med kylbalsam eller lokalbedövande salva kan minska obehaget. Tänk på att följa instruktionerna på förpackningen. Glöm inte att kontrollera produkternas åldersgränser om du behandlar ett barn.

Låt bli att klia på utslagen eftersom det bara gör att det kliar mer, och samtidigt ökar risken för infektion. En del lägger den klibbiga sidan av en tejpbit mot huden och drar bort den för att avlägsna så många nässelhår som möjligt.

Undvik att bli bränd av brännässlor

Brännässlor är vanliga i både skog och bebyggelse, så det är inte helt lätt att undvika dem. Men det finns saker du kan göra. Här är några tips för att undvika att bli bränd av brännässlor:

  • Använd långbyxor om du rör dig i högt gräs och på andra ställen där nässlorna inte syns så bra
  • Använd tjocka handskar när du riskerar att komma i kontakt med brännässlor, t ex vid trädgårdsarbete
  • Klipp bort eller klipp ned de brännässlor som växer på din tomt

När behöver du söka vård?

Det är ovanligt att behöva söka vård när du blivit bränd av en brännässla. Besvären brukar gå över av sig själv inom kort tid. Ibland kan du behöva kontakta BVC eller en vårdcentral om ett barn under två år har bränt sig på nässlor och behöver lindring.

Hund som blivit bränd av brännässla

Visste du att även hundar kan bli brända av brännässlor? Om du vill veta mer om det kan du läsa vår artikel om hundar och brännässlor.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: