Ange ditt sökord

Om hunden springer eller rör sig i ett område med mycket brännässlor kan hunden riskera att bränna sig, särskilt på utsatta områden av kroppen. Foto: Shutterstock

Om hunden springer eller rör sig i ett område med mycket brännässlor kan hunden riskera att bränna sig, särskilt på utsatta områden av kroppen. Foto: Shutterstock

Hundar och brännässlor – farligt eller ofarligt?

Brännässla är en art i familjen nässelväxter och kan orsaka besvär för människor. Precis som för människor kan hundar bränna sig och känna obehag men det är relativt ofarligt.

Annons:

Eftersom många hundar har skyddande päls och trampdynor är det dock sällan ett problem att hundar bränner sig på brännässlor men det händer.

Vissa hundar drabbas lättare

Pälsen är ett skydd mot brännässlor vilket gör att hundar med tunnare päls, till exempel nakenhundar, har lättare för att bränna sig på brännässlor. Även hundar med päls kan drabbas och då främst på platser på kroppen där pälsen är tunnare som på magen, i ljumskar, runt nosen.

Om hunden springer eller rör sig i ett område med mycket brännässlor kan hunden därför riskera att bränna sig, särskilt på utsatta områden.

Symtom om hunden bränner sig på brännässla

En hund som bränt sig på brännässlor kan inte i ord förklara hur det känns men de kan precis som människor uppleva ett obehag. Det finns några symtom som du som hundägare kan ha koll på.

Symtom av brännässlan

  • Irritation i huden
  • Utslag
  • Rodnad
  • Klåda
  • Obehag
  • Hunden slickar sig

Var vaksam på om din hund uppvisar ett eller flera av dessa symtom och ta för vana att, särskilt under sommaren, känna igenom din hund ordentligt dagligen. Förutom brännässlor kan hundarna även drabbas av insektsbett, alger vid bad och andra saker som kan irritera hundens hud.

Om din hund bränt sig

Har hunden bränt sig så kan du inledningsvis undersöka din hund och kolla hur stor yta som är drabbad. Försök även tolka hur besvärad din hund är. Om hunden slickar sig mycket i området där hunden bränt sig behöver du förhindra att hunden gör det, vilket kan göras med hjälp av krage eller tratt. Dessa hittar du dels hos veterinärer men även på de flesta djuraffärer. En annan åtgärd är att skölja av och schamponera hunden.

Som för människor försvinner besvären många gånger relativt snabbt, och det är som sagt sällan ett problem att hundar bränner sig på brännässlor. Om det händer och hunde visar stort obehag, om allmäntillståndet är kraftigt nedsatt eller om utslagen inte lägger sig efter ett par dagar ska du kontakta veterinär för vidare råd.

Annons:

Källor:

Agria Djurförsäkring

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: